Akut blodbrist på Sahlgrenska – operationer riskerar att ställas in


Hanna Uhlin 2023-08-17

<span style=\
Bild:Sahlgrenska universitetssjukhuset
Regionens blodlager är oroväckande lågt efter sommarmånaderna.


De senaste veckorna har regionens blodlager sinat. Under sommaren brukar färre ge blod, men nu är situationen extra svår och bristen på blod riskerar att gå ut över planerade operationer i Västra Götalandsregionen.

 

De senaste veckorna har tärt på regionens blodlager och i Västra Götaland är tillgången på blod nu oroväckande låg. I dagarna gick Sahlgrenska universitetssjukhuset ut med ett pressmeddelande där man beskriver situationen som ”extra svår”. Bristen på blod riskerar att gå ut över planerade operationer som kan tvingas ställas in om det inte finns tillräckligt med blod.

För att undvika detta behövs omedelbar påfyllning av blodgrupperna O –, B – och A+, skriver Sahlgrenska universitetssjukhuset som nu vädjar om hjälp från blodgivare runt om i regionen.

– Vi förstår att semesterplaner och resor försvårar. Nu är dock situationen så akut så vi ber de blodgivare som är på hemmaplan och har en halvtimme över att hjälpa till. Det finns flera lediga bokningsbara tider både på GeBlod i Nordstan och Frölunda Torg, säger Anna-Karin Norrman, avdelningschef på Transfusionsmedicin.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


 


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.