Ökad trend – sex av tio överväger vit månad


Vanessa Rojas Hedström 2024-01-12

Nyårslöfte? För att lyckas bättre med en vit månad kan man exempelvis göra upp en plan, eller gör en plus- och minuslista.<br /><br />
Bild:Freepik
Nyårslöfte? För att lyckas bättre med en vit månad kan man exempelvis göra upp en plan, eller gör en plus- och minuslista.En undersökning genomförd av Novus för IQ visar att sex av tio personer som konsumerar alkohol kan tänka sig att genomföra en vit månad i år. Med hälsofördelar och en ökad medvetenhet om välmående som motivation är det många i dag som vill minska sitt alkoholintag 2024.

 

Att inleda året med nyårslöften är inget nytt, och nyårslöften som kan kopplas samman med träning och bättre hälsa är oftast de som toppar listorna över populära nyårslöften. I år kan man se en liknande utveckling i en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av IQ. Där har de sett att 6 av 10 personer som dricker alkohol skulle kunna tänka sig ha en vit månad 2024.

Att ha en vit månad innebär att personer avstår från att dricka alkohol helt under en månads tid. Anledningarna skiljer sig åt från person till person, men den främsta anledningen är för att det är bra för hälsan. Undersökningen visar också att 9 av 10 personer som tidigare haft en vit månad kan tänka sig att göra om det 2024.

– Att ta en paus från alkoholen har positiva medicinska effekter och kan även leda till förändrade vanor som består. En vit månad ger dig tid att reflektera över vilken plats alkoholen tar i ditt liv och hur det kanske påverkar personer i din närhet, säger Mojtaba Ghodsi, vd på IQ, i ett pressmeddelande.

Lika vanligt som att göra nyårslöften om hälsan är det att man inte lyckas hålla sina löften. Andra fredagen i januari kallas för Quitters day, det kan översättas på svenska till “Slutardagen”. Alltså den dagen då många ger upp att fullfölja sina löften, så därför är det viktigt enligt Ghodsin att göra upp en plan för att lyckas. Ghodsin menar att ett sätt som kan underlätta för personerna att lyckas med sitt löfte är genom att göra en plus- och minuslista, sätta upp mål och samtala med personer i sin närhet.

Då kan man hålla motivationen uppe fram till målet.

Ett annat tips från Mojtaba Ghodsin är att dra ner på alkoholkonsumtionen istället för att sluta med det helt, det kan vara ett lättare steg att ta och enklare att hålla fast vid, det kan vara första steget innan en helt vit månad. Att dra ner på alkoholkonsumtionen är också en trend och undersökningen visar att varannan person som konsumerar alkohol kan tänka sig att dra ner på drickandet.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Threads – https://www.threads.net/@lokalpressen
X - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.