Stentuff tävling i helgen: Flest varv runt Floda vinner


Jonas Bengtsson 2022-06-01

Arrangören Patrik Johansson tillsammans med Isabelle Thorogood på restaurang Jernbruket i Floda. Tillsammans håller de i den VM-biljett som vinnaren i långloppet får med sig hem.
Bild:Privat
Arrangören Patrik Johansson tillsammans med Isabelle Thorogood på restaurang Jernbruket i Floda. Tillsammans håller de i den VM-biljett som vinnaren i långloppet får med sig hem.

LERUM | Klockan 18 den 3 juni går startskottet för den stentuffa löpartävlingen Jernbruket Backyard Ultra. Etta blir den som hinner med flest varv under helgen på de två 6,7-kilometersslingorna runtom i Flodatrakten.

– Vi tror att det kommer bli ett nytt tävlingsrekord på upp mot 40 varv, säger Patrik Johansson.Patrik Johansson är en av arrangörerna av Jernbruket Backyard Ultra och han berättar att löpartävlingen kom till utifrån en kombination av intressena långa löppass och god öl.

– Runt om Floda finns ett flertal fantastiska miljöer som passar alldeles utmärkt för löpning. Förutom Säveåns dalgång och området runt Nääs Slott finns det också gott med kuperade skogsområden för härligt utmanande långa trailpass. Förutom naturen har Floda under senare år utvecklats till ett centrum för hållbar mat där restaurang Jernbruket är en föregångare, säger han och fortsätter:

– De två styrkorna ska utnyttjas. Med restaurangen som tävlingscentrum alldeles jämte järnvägsstationen, hoppas vi kunna erbjuda en fantastisk upplevelse i försommaren då fågelsången är som intensivast. God mat ska erbjudas för löparna precis som för den publik som vill följa loppet på plats.

Tävlingen är av formen Backyard Ultra. Det innebär att ett varv på 6,7 km ska klaras av på under 60 minuter. Därefter ska deltagarna vara på startlinjen igen nästa hel timme.

– Vi har valt att ha två loopar som båda går genom fantastiskt vackra områden men som samtidigt skiljer sig mycket åt. Lövskogarna runt Säveån och de öppna fälten vid Nääs och runt Sävelången. Start och mål för varje varv är restaurang Jernbruket.

Vad är förhoppningarna inför loppet?
– Min förhoppning är 100 glada löpare som får en oförglömlig upplevelse vare sig man gör 4 varv eller 40 varv. Vi tror att det kommer bli ett nytt tävlingsrekord på upp mot 40 varv. Med andra ord förväntar vi oss målgång någon gång under söndagen, säger Patrik Johansson.

– Det är inte svårt att springa 6,7 km på en timme, men konceptet ger inget utrymme för vare sig fysiska eller mentala svackor. Det finns ingen möjlighet att sova mer än korta stunder varje varv. Är du inte i startfållan i tid så är man diskvalificerad. Nytt världsrekord slogs i Tyskland förra veckan av Belgaren Merijn Geerts med 90 varv. Den svensk som har sprungit längst är Johan Steene med 68 varv. Tävlingen genomförs alltid med bara en klass. Damer och herrar tävlar på samma villkor.

Förutom äran får vinnaren även en VM-plats i oktober.


Tipsa en vän     Skriv utJohn Scotts partille

Improve

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.