Snart är det semester


Denny Bågenholm 2022-05-25


Pandemin är över och de flesta länder har tagit bort sina restriktioner och det är rusning efter solresor. Tyvärr är det som alltid inte bara roligt, det är miljö, energikris, inflation och inte minst risk för hudcancer - svenskarna är mest solexponerade på utlandssemestern.

Väntan att få komma ut och resa har varit lång och de extremt långa väntetiderna för nytt pass vittnar om att det är många som planerar att ta sig till sydligare breddgrader. Nu när restriktionerna under pandemin lättat ser resebyråerna ett rejält uppsving i reseförsäljningen. Enligt resebolaget Ticket är efterfrågan på sommarresor högre än innan pandemin och det är just sol och bad som lockar.
Enligt Strålsäkerhetsmyndighetens färska rapport ”Svenskarnas solvanor 2021” har svenskarna blivit mer hälsomedvetna när det kommer till solning och mindre intresserade av bli solbruna. Trots ökad medvetenhet söker sig en fjärdedel aktivt till solen utan att ha ordentligt skydd. Enligt rapporten är badplatser utomlands den mest riskfyllda solplatsen - ungefär hälften av alla som solar på sådana platser uppskattas också bränna sig.

Sverige ligger på samma nivå som Australien när det kommer till ökning av hudcancerfall per invånare. Hudcancer tillhör de snabbast ökande cancerformerna i Sverige. Malignt melanom är den farligaste formen men när den upptäcks och behandlas i tid så blir de allra flesta botade.

– Det är glädjande att svenska folket blivit mer medvetna om vikten av att sola säkert men trots det ser vi en ökning av cancerfall i Sverige. En hudförändring kan ske över tid så det är en bra idé att göra en koll på hudprickar som ändrats, säger Joacim Stalfors, medicinskt ansvarig på Doktor24.

Sant och falskt om solskydd:
- Du blir inte snabbare brun om du struntar i solskydd - falskt. Du blir brun men det tar lite längre tid.
- Du måste köpa ny solskyddsfaktor varje år – sant och falskt - ett solskydd minskar i effektivitet om det är äldre. Kolla hållbarheten på ditt solskydd noga.
- Om du har en mörkare hudton behöver du inte solskyddsfaktor – falskt. Solstrålarna kan leda till för tidigt åldrande och hudsjukdomar som hos alla hudtoner även om de med mörkare hudton inte bränner sig lika lätt.
- Huden i ansiktet behöver oftast ett separat solskydd – sant.
- Solskydd ska inte förvaras direkt i solen – sant. Solskydden fungerar som bäst och håller längre om de inte förvaras i direkt solljus.

– Ett vanligt misstag många gör när de använder solskydd är att de använder för liten mängd solskyddsfaktor och applicerar det för sällan. Att sätta på sig solskydd på förmiddagen räcker inte en hel dag, du måste fylla på flera gånger under dagens lopp om du är ute i solen, säger Joacim Stalfors, medicinskt ansvarig på Doktor24.

Så till alla Lokalpressens läsare, njut av semestern, smörj er ordentligt och glöm inte följa Lokalpressen på hemsidan, Facebook, Instagram och Twitter. Den enda tidningen med DINA lokala nyheter helt gratis i brevlådan, på webben, i telefonen, i appen och sociala medier hela sommaren.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_eu



Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.