Lokala eldsjälar vill stoppa spårbygge


Aron Mikael Sik 2023-03-26

Järnvägsföreningens tunnelförslag är en kilometer kortare än nuvarande sträckning mot Alingsås.
Bild:Privat
Järnvägsföreningens tunnelförslag är en kilometer kortare än nuvarande sträckning mot Alingsås.

LERUM | Trafikverket planerar anlägga två nya spår vid Lerums station som en del av en större satsning på att rusta upp Västra Stambanan. Järnvägsföreningen i Lerum är kritiska och menar att ”några korta stumpar” inte löser problemen med trafikstockningen.

 

– Det största problemet med förslaget är skredrisken, Trafikverket är väl medvetna om riskerna men struntar i det, säger Björn Stahre, ordförande Järnvägsföreningen Lerum.

Att Västra Stambanan är en av Sveriges mest trafikerade järnvägsförbindelser och att det är trångt på spåren mellan Göteborg och Alingsås har länge varit känt. Planen att anlägga två nya spår vid Lerums station har varit på gång i dåvarande Banverkets ”Järnvägsutredning” men efter att föreningen haft möte med generaldirektören 2009 drogs planerna in. Nu har de återupptagits och därför skickade föreningen ut en skrivelse till myndigheter och makthavare, regeringen inte minst, i vilken man vill stoppa planerna på vändspåren vid Lerums station.

– Vändspåren skjuter bara kapacitetsproblemet några år på framtiden. Dessutom tar man i förslaget inte hänsyn till de dåliga markförhållanden som råder i området och den branta backe som leder hela vägen från Hedefors till Lerums station. Det skapar kraftiga vibrationer i marken av de godståg som kommer upp i en hög fart mellan de två stationerna, säger Stahre.

Läs mer i tidningen >>>

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv utAnnons

Egen annonsera b

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.