Lerumsförlag minskar sina bokstorlekar med tio procent efter inflationen


Jonas Bengtsson 2023-04-01

Är man liten blir ju även böckerna större, också ett sätt att få unga att läsa mer.
Bild:Idus Förlag
Är man liten blir ju även böckerna större, också ett sätt att få unga att läsa mer.

LERUM | Inflationen, högre matpriser och det ekonomiska läget har gjort det svårt för många, inte minst barnfamiljerna. Nu går barnboksförlaget Idus i Lerum sin egen väg för att få familjerna att fortsätta köpa deras böcker – och minskar böckernas storlek med tio procent.

 

– Så gott som alla förlag har höjt sina priser i takt med inflationen, berättar Idus förläggare Ulrika Slottner och fortsätter:

– Men vi vill fortsätta ge familjerna råd till god litteratur. I stället för att höja priserna i takt med inflationen så minskar vi storlekarna på våra böcker i samma takt. Inflationen i december 2022 var cirka tio procent, och därför har vi sedan årsskiftet minskat våra böcker med tio procent i storlek. Det går år mindre papper, fraktkostnaderna blir mindre, och böckerna tar också mindre plats på vårt lager i Falun.

Idus säljansvarig, Åsa Norén, berättar att mottagandet från kunderna i huvudsak varit väldigt positivt:
– De flesta är glada att vi till skillnad från många andra behållit våra priser. Som en av våra kunder uttryckte det: “Om man bara håller boken lite närmare ögonen så får man exakt samma läsupplevelse”.

– Givetvis kommer storleken inte att påverka innehållet. Snarare tvärtom. Vi ser hellre en kompensation med ännu fler stora ord i våra böcker, vilket vi uppmuntrar författarna till, säger Matilda Olsson, redaktör.

– Förhoppningsvis kan vi se en trend i stort i att utgivningen växer i och med att formatet krymper, menar Ulrika Slottner. Stora berättelser får visst plats i mindre format!

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv utAnnons

Egen annonsera b

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.