Kommunen känner sig överkörda om kollektivtrafiken


Aron Mikael Sik 2023-10-21

Viktor Lundblad (M) har inte lagt ner kampen om Aspedalens station. Den 26 oktober är det möte i Göteborgsregionen (GR) då ärendet ska lyftas.
Bild:Privat
Viktor Lundblad (M) har inte lagt ner kampen om Aspedalens station. Den 26 oktober är det möte i Göteborgsregionen (GR) då ärendet ska lyftas.

LERUM | I förra veckan samlades representanter från regionfullmäktige, Västtrafik och Lerums politiska majoritet till ett informationsmöte om Västra Stambanan och pendeltågstrafiken i Lerums kommun.

 

Kvarstår gör en infekterad debatt om Aspedalens station och direktbussarna som Västtrafik har beslutat ska läggas ner och läggas om.
– Det handlade inte om att hitta en gemensam väg framåt, utan de berättade bara vad de ska göra. Sedan fick vi chansen att berätta vad vi tycker om det. Och det är ingen hemliget att vi tycker det är dåligt, säger kommunstyrelsens ordförande Viktor Lundblad (M).

Historiken går tillbaka till i våras då Västtrafik initierade så kallade dialogmöten inför en kommande upphandling av busstrafiken i Lerums kommun. Frågan om Västtrafiks upphandling har föregåtts av kommunens egen utredning av kollektivtrafiken som gjordes av konsultbolaget AFRY förra året.

Den landade i en rad slutsatser som granskades av förvaltningen och därefter lämnade förslag på justeringar.
– Tanken är att vi ska ta med oss detta i dialogen med Västtrafik, men utredningen bottnar också i att man accepterar premissen att lägga ner Aspedalen station, men det kommer vi inte göra och därför yrkade vi på avslag till förvaltningens förslag. I och med att Västtrafik inte har fattat beslut om Aspedalen än så menar vi att utredningen bygger på felaktiga grunder, sa Lundblad i våras.

Nu har Lerums kommun meddelat att Västtrafik behöver komma med förtydliganden vad man menar med Dialogmöten då Lerums kommun upplever att det snarare handlar om förankring av redan fattade beslut. Beslutet om att lägga ner Aspedalens station kvarstår exempelvis trots Lerums kommuns uttryckta missnöje och är en del av den handlingsplan för tågtrafiken som Västtrafik har tagit fram och som bygger på regionens målbild för tågtrafiken.

– Beslutet är redan fattat, utan att vi har fått reda på något. Jag tycker att Västtrafiks kommunikation är under all kritik, de har fortfarande inte hört av sig till oss, det senaste vi hörde var att man skulle fatta beslut i december. Men nu ska alltså stationen läggas ner och det kommer drabba många invånare, fortsätter Lundblad.

Läs mer i tidningen >>>

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.