Glöm inte pappa men skippa slipsen


Denny Bågenholm 2022-11-09

Pernilla på Sellmans visar upp potentiella fars dags presenter, tofflor, handskar och raggsockor.
Bild:Tommy Holl
Pernilla på Sellmans visar upp potentiella fars dags presenter, tofflor, handskar och raggsockor.

LERUM | På söndag är det dags för fars dag, en dag där familjens "överhuvud" ska hyllas precis som sig bör. Hur får man då far att bli extra glad på söndag? – Köp inga slipsar eller kalsonger, tipsar Hans Hellberg.

 

Med fyrtio år i branschen och som evenemangsansvarig på Solkatten och pappa till fyra barn är Hans proffs på fars dag. Här hjälper han dig på traven och tipsar om bra saker du kan ge till favorit pappan.
– Jag skulle säga att årets hetaste trend är fårskinnstofflor som ligger helt rätt i tiden. Förutom det funkar alltid någon trevlig parfym, en snygg t-shirt för att få gubben in i 2020-talet eller varför inte en trevlig italiensk lunch eller ett cafébesök för att få en trevlig dag, här på Solkatten finns det mesta att välja på, säger han.

Vilken dag säljer bäst, mor eller fars dag?
– Jag skulle säga mors dag fram till nu men efter uppmärksamheten från er blir det ju garanterat fars dag nu på söndag, säger han och skrattar.

Skiljer det sig på vad barn köper till mamma och pappa?
– Ja, på mors dag är det mer blommor och upplevelser då det passar bra eftersom det är på våren, hösten är lite mörkare och pappor gillar nog lite andra presenter än mammor så då är det lite hårdare paket som brukar gå hem. Ytterligare en bra present är ju en god bok som pappa kan njuta av i favoritfåtöljen tillsammans med de nya tofflorna. Tänk er Alfons Åbergs pappa Bertil fast utan pipa.

Pierre och Pernilla Gustafson som driver Sellmans på Solkatten har märkt att hösten och elpriset har gjort att det sålts mer tröjor, framförallt fodrade men även raggsockor har gått bra.
– Det har blivit stor efterfrågan när det gäller lite mer värmande kläder under hösten. Nu till fars dag så har vi ett brett sortiment mössor, raggsockor och vantar som pappa nog gärna vill ha, för troligtvis har han nog inte förberett sig på att vintern kommer, säger Pernilla.

Skulle du säga att män är lite sämre på att planera sina klädinköp?
– Vi har en hel del män som kommer samma dag det blir kallt och vill ha handskar, eller samma kväll det är personalfest och behöver en skjorta. Det har hänt att det kommit killar på lördag morgon och vill ha något till ett bröllop… Sitt eget, säger Pernilla och skrattar.

– Sen köper män kläder som ska hålla flera säsonger som går att komplettera med en tröja eller något annat nästa säsong. Jag har flera som kommer in och köper likadana skjortor varje år och blir förtvivlade när de utgått ur sortimentet. Det är mer kvalité på herrkläder och mindre fokus på senaste trenderna, avslutar hon.

Fakta:
Fars dag har tillkommit som en motsvarighet till mors dag och i Sverige har man firat fars dag sedan 1931. Att fira fars dag har dock kommit lite i skymundan av mors dag, och skulle väl knappast ha blivit en etablerad sed om inte köpmännen och skolorna funnits. Köpmännen ville få ett bra försäljningstillfälle i november, en månad som annars är ganska mager på högtider. Dagen firas andra söndagen i november.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_eu

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.