Sång och musik av högsta klass i Råda Rum


Lars Gahrn 2021-10-08

Josefine Domargård och Anna-Maria Martén vid pianot.
Bild:Lars Gahrn

Josefine Domargård och Anna-Maria Martén vid pianot.HÄRRYDA | Välljud strömmade ut i Råda rum, när Anna-Maria Martén mjukt och till synes med största lätthet sjöng arior och sånger under lunchkonserten i Råda Rum torsdagen den 30 september. Josefine Domargård ackompanjerade melodiskt och följsamt på piano. Konserten hade fått titeln ”Hemma är där hjärtat är?” och gestaltade uppbrott och hemlängtan.


Anna-Maria Martén gestaltade uppbrott, ankomst och hemlängtan även i enkla handlingar och återhållsamt men verkningsfullt kroppsspråk. Hon packade ner kläder i en resväska, förflyttade sig över scenen och hängde upp kläderna på en klädhängare. Kroppsspråket var återhållsamt men uttrycksfullt i sin enkelhet och sin värdighet. Ariorna och sångerna hade texter på franska, italienska, engelska och – i ett fall – svenska. Alltsammans sjöngs utan texthäfte eller noter och utan någon osäkerhet.

Anna-Maria Martén är en framstående sångerska, som även kunde kortfattat och okonstlat tala medryckande och inlevelsefullt mellan sångnumren. Inom Råda församling arbetar hon som projektledare för Gröna Rum, trädgårdsavdelningen som håller på att anläggas bredvid församlingshemmet Råda Rum.Josefine Domargård är som bekant kyrkomusiker och körledare i församlingen. Hennes älsklingsinstrument är orgel, och på hennes ”vlogg” kan man höra henne spela på detta instrument. Hon ger oss på ”vloggen” också intressanta fakta om orglar och orgelhistoria.

Glädjande var också, att en stor åhörarskara hade infunnit sig. Publiken fångades av musik och sångkonst och lyssnade uppmärksamt och aktningsfullt. Lunchkonserten varade en halvtimme, och lunchkonserter skall väl egentligen inte vara längre än så, men då alla av oss var pensionärer och dessutom uppskattade både sång och musik, hade man med fördel kunnat hålla på ytterligare en stund.

I somras hade jag som så ofta annars besökt Råda kyrka, som står öppen på vardagarna, och då fått höra Anna-Maria Martén och Josefine Domargård öva inför den kommande konserten. Jag beslöt mig då genast för att vara med på konserten. Vi fick höra: Il pleure dans mon coeur av Claude Debussy, Parto, parto av Mozart, Adieux de l’hotesse arabe av Bizet, My Heart’s in the Highlands av Arvo Pärt, Min astrakan av Benny Andersson och Somewhere av Leonard Bernstein.

Den 30 september 2021 hade de flesta corona-restriktionerna avskaffats. Lunchkonserten var Råda församlings sätt att återvända till den vanliga verksamheten.

Detta var sång och musik av högsta klass. Alltsammans visar vilken viktig kulturaktör Svenska kyrkan är. Gång på gång får man också se, att lunchkonserter och musikgudstjänster drar bra med folk. Råda Rum är ett viktigt kulturhus i Härryda kommun. Råda församling håller på kvaliteten.


Tipsa en vän     Skriv utJohn Scotts partille

Improve

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.