Nykorad vitsmästare


Denny Bågenholm 2023-04-21

En glad vitsmästare efter segern i veckan på Lorensbergsteatern.
Bild:Privat
En glad vitsmästare efter segern i veckan på Lorensbergsteatern.

KULTUR & NÖJE | Under veckan avgjordes Göteborgsmästerskapet i ordvitsar på Lorensbergsteatern. Erik M Martinsson från Stenkullen tog sin andra seger och får nu representera ordvitsarnas huvudstad i Stockholm på finalen på valborgsmässoafton.

– Det blir ju självklart seger på knockout för vitsar ligger ju i vårt DNA, säger Erik och skrattar.


 

Tre minuter får de vitsiga deltagarna på sig att fånga publiken med sina egna texter, därefter röstar publiken med en app för att få fram de fyra bästa som går till en finalrunda. Erik vann för andra gången i sin sjunde tävling, Han får nu åka till Stockholm och visa vilka som är bäst på ordvitsar.

–  En bra ordvits behöver inte alltid vara rolig utan den kan vara både poetisk och underfundig. Skillnaden mellan “ståupp” och ordvitsar är ju framförallt att man inte kan använda sig av kroppsspråk eller någon annan rekvisita utan det är bara vitsen som räknas och det är ganska svårt att få till. Vi är inte alls heller lika många som arbetar med ordvitsar som det finns ståuppkomiker.

Är förberedelserna lika?
– Ja, vi skriver och testar vitsarna på ungefär samma sätt för att se vad som funkar, sedan anpassar man dem så de kanske funkar lokalt där man är. Varje ordvits är ju generellt kortare och det är bara orden som bär vitsen så man har inget att gömma sig bakom.

Det är andra gången du vinner och är nu återigen Göteborgsmästare i ordvits, hur började allt?
– Jag bodde i USA för 12-13 år sedan och hängde mycket med ett gäng andra svenska killar. De höll på med väldigt mycket ordvitsar eller “Göteborgsskämt” och då började jag grotta ner mig och började skriva egna texter.

– Jag brukar göra en hel del konferencierjobb där jag arbetar mycket med texterna inför ett event för att det ska låta så spontant som möjligt. Jag gjorde ett jobb för Volvo med mycket internationella gäster och en del tyskar och då körde jag en på engelska som var uppskattad.
Jag frågade om det fanns några tyskar i publiken, några räckte upp handen och jag gick fram och frågade:
– Do you know how far Germans can count in English?
– Nein...
– Exactly!

Vilken är din bästa ordvits?
– Då kör jag en med koppling till Stockholm och Samir och Viktors mellolåt från 2016 “Vi ska bada nakna på Sergels torg”. “Jag tycker låten är väldigt dålig, konstigt att den ens kom med på plattan”.

Tävlingen har arrangerats under 13 års tid med uppehåll under pandemin. Erik kom på tredjeplats i fjol och igår vann han för andra gången. I Stockholm kommer tio “ordvitsare” att tävla om att bli vitsmästare av första graden.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.