Film om Franciskusgården – med musik gjord av Charlie Chaplins son


Hanna Uhlin 2024-02-22

<span>Munkarna broder Mikael och broder Staffan är huvudpersoner i Sandra Nelhans nya film.</span>
Bild:Från "Pax et bonum"
Munkarna broder Mikael och broder Staffan är huvudpersoner i Sandra Nelhans nya film.

<span>Regissören Sandra Nelhans utanför Bio Aftonstjärnan där filmen premiärvisades.</span>
Bild:Michelle Nelhans
Regissören Sandra Nelhans utanför Bio Aftonstjärnan där filmen premiärvisades.

KULTUR | Den 7 mars visas ”Pax et Bonum” på Göta Bio i Jonsered. Filmen är en fristående uppföljare till succédokumentären ”Tre bröder” och följer två män på deras resa mot att bli franciskanermunkar på klostret Franciskusgården i Jonsered.

– Det är en filosofisk feelgood-film om att växa upp, säger filmskaparen Sandra Nelhans. 


 

”Pax et Bonum” handlar om boxaren Staffan och civilingenjören Mikael som kommer till Franciskusgården för att bli munkar. Bakom filmen står regissören Sandra Nelhans som tidigare gjort ”Tre bröder”, en hyllad dokumentär som också utspelar sig på klostret Franciskusgården i Jonsered. ”Pax et Bonum” är en fristående uppföljare där tittarna får följa två nya bröder, både under deras sex år långa prövotid och en tid efteråt.

– Många ville se en fortsättning och nu är den här. Jag följde två unga killar på deras väg mot att bli munkar under nästan tio års tid, från 2010 till 2019. En av Tom Alandhs mentorer brukar säga att tiden är den bästa dramaturgen, och det stämmer. Resultatet blev en slags filosofisk feelgoodfilm som bjuder på mycket humor och många existentiella frågeställningar och oväntade vändningar, berättar Sandra Nelhans.

Musiken i ”Pax et Bonum” är skriven och komponerad av ingen mindre än Cristopher Chaplin, filmikonen Charlie Chaplins yngste son. Hur det kommer sig? En lycklig slump.

– Jag fick reda på att Chaplin hade en son som var kompositör, så jag chansade och kontaktade honom på Facebook. Han svarade att han jättegärna ville göra musiken och på den vägen var det. Det känns rätt otroligt, jag har alltid gillat Charlie Chaplin väldigt mycket, säger Sandra Nelhans.

”Pax et Bonum” hade premiär i september och visades som huvudfilm på Aftonstjärnans kort- och dokumentärfilmsdag. Sedan dess har den visats i både Stockholm och Göteborg, och i vår väntar flera visningar i södra Sverige. Men först hägrar alltså en visning på inspelningsorten. Den 7 mars visas filmen på Göta Bio i Jonsered. Då kommer Sandra Nelhans och representanter från Franciskusgården vara på plats för mingel och samtal.

– Det var fantastiskt att få upptäcka Jonsered och det ska bli kul att komma dit igen. Det blir en liten evenemangskväll där jag kommer att presentera filmen och svara på frågor efter visningen. Då kommer det även representanter från klostret, säger Sandra Nelhans.

Filmen har fått ett varmt mottagande och på Zita i Stockholm har den till och med visats i repris på begäran. När föregångaren ”Tre bröder” visades i SVT hade den en kvarts miljon tittare vid första sändningstillfället. Om ”Pax et Bonum” också kommer att visas i tv återstår ännu att se, men filmen är inskickad till SVT.

– Jag har ingen aning om de köper in den, men jag hoppas ju såklart att den också kommer visas i SVT, berättar Sandra Nelhans som själv anser att filmen förmedlar en positiv känsla kring livet i allmänhet.

– Den blandar både humor och allvar och jag ser att publiken verkar uppfatta den på samma sätt. Utan att spoila för mycket så tror jag att publiken lämnas med känslan av att det är viktigt att följa sitt hjärta och att det kan ta lite tid att hitta sin väg i livet, säger hon.

Hur föddes idén att göra filmer om klosterlivet?
– Det började egentligen med en dröm. Jag drömde att jag skulle göra en dokumentärfilm där jag skulle åka till ett nunnekloster och visa ”Sex and the City” för nunnorna. Jag skulle filma deras reaktioner och vårt samtal om serien efteråt. Efter det började jag googla på om det fanns några kloster i närheten och hittade Franciskusgården. Så det var verkligen en slump att det blev det här, skrattar Sandra Nelhans.

Några förkunskaper eller religiösa motiv fanns med andra ord inte när hon påbörjade sin första film om munkarna i Jonsered. I Sandra Nelhans fall var det snarare nyfikenhet och en vilja att utmana fördomar som drev henne.

– Jag tyckte att det var intressant att se vad det var för typ av personer som drogs till klosterlivet. Jag ville helt enkelt ta reda på hur det kommer sig att man väljer den vägen, och det finns nog mycket fördomar som jag hoppas att filmerna ska kunna motverka. Vi människor är ju i grund och botten väldigt lika varandra och det tycker jag att filmen visar. Många blir nog överraskade över att ha så mycket gemensamt med en munk, säger hon.

FAKTA
Sandra Nelhans
Ålder: 50 år
Bor: Lilleby, Torslanda
Familj: Maken Gustaf Nelhans, 50 år, Michelle Nelhans,19 år
Gör: Arbetar som filmregissör, producent och journalist
Filmografi: ”Tre bröder” (2009), ”För att det inte ska hända igen” (2014), ”Ho ho ho!” (2016), ”Pax et Bonum” (2023)

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Threads – https://www.threads.net/@lokalpressen
X - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.