Bach jazz i Östads kyrka


Denny Bågenholm 2022-08-09

Emil Carlsson Rinstad kommer bjuda på modern jazz av Bach klassika kompositioner.
Bild:Emil Carlsson Rinstad
Emil Carlsson Rinstad kommer bjuda på modern jazz av Bach klassika kompositioner.

Man kan fråga sig var denna buttre man skulle tycka om Emils tilltag om han levt idag. Nu har han varit död i 270 år så Emil kan känna sig säker om Bach inte spökar.
Bild:Wikipedia
Man kan fråga sig var denna buttre man skulle tycka om Emils tilltag om han levt idag. Nu har han varit död i 270 år så Emil kan känna sig säker om Bach inte spökar.

KULTUR & NÖJE | Emil Carlsson Rinstad jobbar normalt med kommunikation vid Göteborgsoperan. På torsdag lämnar han tryggheten och tar med sig två duktiga musiker till Östads kyrka för att spela Bach i en jazztrio. – Jag är ganska nervös, men jag har även jobbat i Östads kyrka tidigare så det blir också ett kärt återseende, säger Emil.

Programmet på torsdag består av tio musikstycken av Bach arrangerade för jazztrio (piano, kontrabas och trummor) varvat med lite anekdoter om Bach. Emil tar även med sig två duktiga musiker. Magnus Bergström från stenkullen på kontrabas som är flitigt anlitad på den västsvenska jazzscenen. Samt trumslagaren Ola Winkler, som även spelat med många av landets mest namnkunniga artister: Ane Brun, Lisa Ekdahl, Jonathan Johansson och Anna Ternheim.

Är det första konserten ni gör med detta upplägg?
– Nej, vår allra första konsert var i Tämta utanför Borås i början på juli som blev väldigt lyckad, fullsatt kyrka och fina reaktioner. Där var jag lite orolig innan hur det skulle tas emot, men alla var väldigt positiva. Någon sa “jag gillar egentligen inte jazz, men detta blev ju väldigt bra” och någon annan sa precis tvärtom “jag gillar inte klassiskt men det blev väldigt bra” säger Emil och skrattar.

Vad är det vi kommer bli bjudna på i Östad kyrka nu på torsdag?
– Det blir tio stycken av Bach – från det mest välkända, till någon lutsvit, något ur h-mollmässan och en toccata – framförda av jazzpianotrio, ibland kompletterad med sång. Varvat med lite anekdoter om den store kompositören.

Pianisten och sångaren Emil Carlsson Rinstad har utöver ett år som kyrkomusiker i Östads kyrka gett ut flera album och turnerat i fyra världsdelar. I Bach Jazz har han med sig två riktiga toppmusiker. Kontrabasisten Magnus Bergström, hyllad för sitt album med Simon Westman Trio och trumslagaren Ola Winkler.

– Jag är en Bach-beundrare, liksom miljontals andra. Men jazzen är mitt hem och jag har alltid älskat jazzpianotriosättningen, med till exempel Keith Jarrett eller Lars Jansson. Den gemensamma nämnaren mellan de här tio styckena är att jag “hört” att jag skulle kunna göra dem i detta format, oavsett vilken instrumentering de traditionellt haft. Med tanke på Bachs enorma katalog blir detta bara en skrapning på ytan. Det blir knappast några renläriga tolkningar, men vår ambition har varit att respektera och försöka göra båda uttrycken rättvisa. Bachs fantastiska stycken är utgångspunkten, men arrangemang och harmonik har bearbetats så att de också har tillräckligt med luft för improvisation och infall i stunden och kan bli en ram för tolkningar utifrån vårt eget uttryck, präglat av pop och jazz, säger Emil Carlsson Rinstad.

Om Bach hade levt idag, tror du han varit jazzmusiker?
– Inte alls omöjligt, han var ju en mästare på att improvisera. Det är en matematikexpert som har räknat på Bachs fugor och jämfört dem med att spela 60 partier schack med förbundna ögon och vinna alla. Han fick många gånger uppdrag av Josef Fredrik av Sachsen att på 60 sekunder skriva en fuga och framföra den på hans stora fester.

– En annan intressant anekdot var att under hans livstid tyckte man att han var otidsenlig och omodern, hans söner var mycket mer populära. Idag trehundra år senare kallar man hans musik tidlös, sammanfattar Emil och hälsar alla välkomna på torsdag till Östads kyrka, det är fri entré.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_eu

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.