Arbetet mot könsstympning behöver skärpas


Anna-Lena Holberg 2023-02-03

Bild:Lokalpressen
Skicka din insändare till insandare@lokalpressen.se eller klicka på knappen till höger i webbtidningen.

Den 6 februari är det internationella dagen mot könsstympning. Detta är en jämställdhets- och hälsofråga som vi Moderatkvinnor vill uppmärksamma.

 

Att stympa flickor och kvinnors underliv är en ”tradition” som har funnits länge och som inte är kopplad till någon särskild religion. Omkring 200 miljoner flickor och kvinnor runt om i världen lever med sviter av könsstympning och varje år riskerar cirka 3,9 miljoner flickor att bli utsatta för någon typ av könsstympning. Om inte läget förändras kommer ytterligare 68 miljoner flickor drabbas fram till 2030. I Sverige är alla former av omskärelse på flickor olagligt men många kvinnor är drabbade ändå. Lerums kommun har utvecklat arbetet mot våld i nära relationer och tagit fram en strategi där ett fokusområde är att alla anställda i kommunen ska ha kompetens inom området våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck.

Detta är ett mycket viktigt steg för att kunna förebygga och förhindra att flickor och kvinnor utsätts för den misshandel som könsstympning innebär. De kvinnor som blivit utsatta för könsstympning lider många gånger i tysthet – ett lidande som kan innebära stark smärta, infektioner, blödningar och sterilitet. I Sverige ska kommun ha kvinnor och män, pojkar och flickor vara lika mycket värda. Ska vi leva upp till detta så måste vi stå upp för kvinnors och flickors rättigheter och här är kvinnlig könsstympning en central fråga att arbeta med.

Vi måste kämpa för att döttrarna till de kvinnor som blivit omskurna inte utsätts för samma fruktansvärda brott. Vulvamottagningen vid Angereds Närsjukhus är specialiserade på att hjälpa flickor och kvinnor som blivit utsatta för könsstympning. De insatser man utför gör verkligen positiv skillnad i livssituationen för de flickor och kvinnor som söker sig dit. En viktig sak som personalen poängterar är att ska vi lyckas med att få bort könsstympning av kvinnor så behöver värderingar och beteende ändras både hos kvinnor och män.

Därför är det förebyggande arbetet helt avgörande. För oss Moderatkvinnor är arbetet mot kvinnlig könsstympning ett prioriterat område och den 6 februari lägger vi extra fokus på att lyfta frågan i syfte att förebygga och förhindra att fler blir utsatta för detta brott. Ingen flicka eller kvinna ska behöva utsättas för det enorma lidande som en könsstympning innebär!

Anna-Lena Holberg (M) 2:e vice ordf i Moderatkvinnornas nationella styrelse samt ordf för M-kvinnorna i Västra Götaland.
Marita Snällman (M) Ordf Moderatkvinnorna i Lerum


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.