Vänsterpartiet Härryda: “Fler hyresrätter och stoppa privatiseringen av vård och skola”


Jonas Bengtsson 2022-09-09

Björn Mattsson (V) är ersättare i både kommunfullmäktige och i kommunstyrelsen.
Bild:Pressbild
Björn Mattsson (V) är ersättare i både kommunfullmäktige och i kommunstyrelsen.

HÄRRYDA | Valdagen närmar sig och med fem dagar kvar kollade Lokalpressen läget med Vänsterpartiets Björn Mattsson som är etta på partiets valsedel i valet till kommunfullmäktige.


Vänsterpartiet har som de övriga partierna haft fullt upp inför den 11 september. Det har varit både torgkampanjer runtom i kommunen, flyersutdelning och valdebatter för partiet och för Björn Mattsson – som kämpar på så gott han kan trots ett olägligt ryggskott.
– I måndags var det ju skoldebatten som jag tycker gick bra. Den fick skötas av min partikollega Johan Jensen.

Hur är din känsla inför valdagen?
– Det har nog aldrig varit så här spännande som det är just nu. Personligen så tror jag faktiskt att vilken regering vi än får så kommer den att spricka, säger Rävlandabon Björn Mattsson.

Varför tror du det?
– För att det finns ett väldigt motstånd mellan Vänsterpartiet och Centerpartiet, och att Socialdemokraterna har gått alldeles för mycket till höger och inte längre vill ha med Vänsterpartiet. Det handlar för lite om ideologi nuförtiden i politiken.

Vilka är Vänsterpartiets viktigaste frågor inför valet?
– En av dem är att vi inte vill att Internationella Engelska Skolan ska etablera sig i kommunen. Nu har ju Moderaterna sagt nej där visserligen, men samtidigt att man kan tänka sig en annan plats för IES i kommunen. Och de gör på samma sätt här som Ulf Kristersson gör, att alla frågor ska köras ända in i kaklet.

– Jag hade önskat att man gjorde likadant med miljöfrågorna för där finns det massor att göra här i kommunen. Att man till exempel skulle kunna kräva att de bolag som etablerar sig måste ha en viss andel solpaneler på sin fastighet. Majoriteten menar att juristerna sagt att sådana krav inte kan ställas, men när jag hörde med Sveriges Kommuner och Regioner sa de att den frågan aldrig har prövats i domstol. Så varför inte driva även denna frågan ända in i kaklet också? säger Björn Mattsson och fortsätter med att berätta att hans parti är emot privatiseringen av både skolan och vården.

– Det är bara att se på Attendo, hur mycket har inte det kostat kommunen till dags datum? Även där handlar det om den nyliberalistiska tanken om att allting ska privatiseras och måste köras ända in i kaklet. Dessutom behöver kommunens krisberedskap bli bättre, när jag var med på en krisövning handlade det mest bara om ifall det var kommunen eller regionen som skulle stå för notan.

Hur skulle ni göra skolorna bättre i kommunen?
– Exempelvis har både Rävlandaskolan och Hällingsjöskolan stora problem. Men det blir ju såklart inte bättre av att ge lärarna ännu mer administrativa uppgifter så att det blir mindre tid för deras viktigaste del: Att lära ut. Lärarna behöver stöd, men när de vill ha övertid så säger rektorerna att man måste hålla budget. Allt handlar om pengar och budget men det borde pratas mer om det viktiga humankapitalet som har förstörts de senaste tio åren.

Björn Mattsson berättar även att han och partiet är emot Landvetter Södra.

– Vi är inte emot att det byggs nytt, men vi anser att det inte behöver göras så storskaligt utan mer proportionerligt och att byggandet sprids ut runtom i kommunen. Och inte minst behöver det byggas fler hyresrätter. Förbo skulle kunna ges företräde att bygga så att det blir bättre procentuellt sett till blandade bebyggelser. Men däremot tycker jag inte att man ska ta ut någon vinst från Förbo som man gjort i år då 20 miljoner plockades ut, de pengarna hade gjort bättre nytta hos hyresgästerna.

– Och så tycker jag att en viss procent av nya hyresrätter och även bostadsrätter borde vara öronmärkta för invandrare. Jag bor i Rävlanda och det får gärna byggas sådana bostäder här, det finns många andra lösningar som är vettigare än marknadslösningen som vi har idag. Att folk bor blandat skulle göra det lättare för invandrare att komma in i samhället.


Tipsa en vän     Skriv ut
Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.