Alireza Akhondi (C) på studiebesök och valkampanj i Härryda


Jonas Bengtsson 2022-09-08

Centerpartiets Gun Wågsjö, <span>Lars Thomsson, </span>Maria Kornevik Jakobsson och Alireza Akhondi.
Bild:Privat

Centerpartiets Gun Wågsjö, Lars Thomsson, Maria Kornevik Jakobsson och Alireza Akhondi.HÄRRYDA | Riksdagsledamoten Alireza Akhondi (Centerpartiet) besökte Härryda under valspurten – och imponerades av kommunens framgångsrika arbete med att få utrikesfödda i sysselsättning.


Centerpartiets talesperson för arbetsmarknadsfrågor, Alireza Akhondi, har varit på besök i Härryda kommun under valkampanjen. Besöket inleddes hos Härryda Framtid där verksamhetschefen Hans Frimanson tog emot och berättade på vilket sätt de jobbar med att få personer i arbete. Härryda kommun ligger mycket lågt bland Sveriges kommuner då det gäller arbetslöshet över lag, men särskilt bland nyanlända.

Därefter fortsatte “rundturen” med ett besök på Hällsnäs där delegationen – som även innehöll de lokala centerpartisterna Maria Kornevik Jakobsson, Gun Wågsjö, Tony Wahl, Margareta Söderström Thor och Fredrik Mossmark – fick en dragning om Mackmyras Whiskylager. Efter lunch på samma ställe tillbringades sedan eftermiddagen på Råda Säteri där man fick se, tillsammans med ansvariga Martina Johansson, hur arbetet både med området och de som arbetar där fungerar.

– Vi var alla djupt imponerade av vad vi fick höra, säger Maria Kornevik Jakobsson (C) som är ordförande i välfärdsnämnden i Härryda – och även Alireza Akhondi var nöjd.

– Oerhört glädjande att få besöka vackra Härryda kommun och få ta del av alla goda insatser som kommunen erbjuder för att ta vara på människors drivkrafter och bidra till hög sysselsättning, i synnerhet bland utrikesfödda, säger han om besöket den 2 september.

Den totala arbetslösheten i Sverige är enligt Arbetsförmedlingen 6,7 procent – i Härryda ligger den på 3,2 procent. Bland utlandsfödda är arbetslösheten 16,4 procent i Sverige och 9,6 procent i Härryda.

– Våra siffror vad gäller arbetslöshet är väldigt låga och Alireza imponerades över kommunens arbete. Han hann även med lite kampanjarbete på torget efteråt vilket var trevligt, säger Maria Kornevik Jakobsson.

När ni träffar folk inför valet – vilka är era viktigaste frågor?
– Det som alltid är viktigt, inte bara nu, är att börja i rätt ände. För det finns inga snabba lösningar, oavsett om det sitter uppe massa klatschiga valaffischer. Det gäller att börja redan med det lilla barnet för att få slut på kriminaliteten. Kommunen behöver vara ett tidigt stöd till både barn och föräldrar som har det behovet. Redan på Öppna förskolan och på familjecentralen. Och det räcker inte att konstatera att ett problem finns, för det gäller även att använda de metoder som kan hjälpa.

– Barn och unga har alltid varit mina hjärtefrågor och mycket handlar även om att få tillbaka de barn som vägrar gå i skolan. Där har jag jobbat med att få till Närvaroteamet som är ett samarbete mellan socialtjänst och skolan. Och samtidigt behöver skolan vara en trygg och lugn plats där eleverna får den hjälp man behöver, oavsett om man är snabb på att lära sig eller behöver mer tid.

– Även de äldre är prioriterade och vi vill ha en politik där de ska må bra oavsett om de bor hemma, har hemtjänst eller är på ett boende, säger Maria och lägger till jämställdhet, företagsklimatet, busskort till ungdomar, klimatet, ny simhall och fler cykelleder bland Centerpartiets viktiga valfrågor.


Skickade ni med några viktiga punkter som Alireza Akhondi kunde ta med sig till riksdagen?
– Ja, bland annat hur bra det är när man samarbetar. Vi har till exempel lagt både Yrkeshögskolan och Vuxenutbildningen under socialtjänsten vilket gör det lättare för arbetsmarknadsenheten och Härryda Framtid att arbeta med de här frågorna. En förutsättning för våra goda siffror är också stödet från de lokala företagarna som hjälper till att ta emot de arbetssökande. Det är viktigt att människor får möjlighet att försörja sig själv – både för ekonomin, självkänslan och det allmänna måendet.

Centerpartiets samarbeten ser olika ut på riksplanet kontra kommunalt i Härryda. Hur ser du på det?
– Vi har samarbetat med Alliansen här sedan länge och det har varit vår modell och ett jättebra samarbete. Vi lyssnar på varandra och jobbar tillsammans fram förslagen, även om vi först har våra egna gruppmöten. Vi är inte alltid överens till en början men vi har lyckats få ett välfungerande samarbete i Härryda kommun under lång tid, säger Maria Kornevik Jakobsson och avslutar:

– Och till skillnad från i riksdagen har varken Kristdemokraterna eller Moderaterna i Härryda tagit några steg för att närma sig Sverigedemokraterna. Centerpartiet är lika tydliga i Härryda kommun som på riksnivå att vi inte kan tänka oss ett sådant samarbete.


Tipsa en vän     Skriv ut
Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.