Ukrainska flyktingar stannar i Härryda kommun


Denny Bågenholm 2022-05-12


HÄRRYDA | Genom ett avtal mellan Migrationsverket och Härryda kommun kan de ukrainska familjer som bott på Migrationsverkets platser i Hindås nu stanna kvar i kommunen. De flyttar i dagarna till lägenheter med självhushåll.

Som andra kommun i Sverige skriver Härryda kommun avtal med Migrationsverket om långsiktiga boenden för skyddsbehövande från Ukraina. Genom avtalet föregår kommunen den kommande lagen om kommunfördelning av skyddsbehövande enligt massflyktsdirektivet och tillhandahåller redan nu bostäder åt de tolv familjer som hittills bott på Migrationsverkets platser på Hindås camping.

– Det var vår starka förhoppning att kunna få till ett sånt här avtal och kunna erbjuda familjerna att stanna i vår kommun, säger Hans Frimanson, samordnare för Härryda kommuns operativa grupp kopplad till flyktingmottagandet från Ukraina, på kommunens hemsida.
– Vi har haft en samsyn med Migrationsverket i detta, så samverkan kring avtalet har gått smidigt och snabbt. Nu flyttar familjerna in i lägenheter med självhushåll och kan förhoppningsvis skapa sig en lite tryggare tillvaro i kommunen.

Stefan Bergman, operativ samordnare på Migrationsverket i region Väst, är nöjd med överenskommelsen:
– Genom det här samarbetet vill vi kunna erbjuda skyddsbehövande från Ukraina mer långsiktiga boenden och ge Härryda och andra kommuner bättre förutsättningar att planera mottagandet, säger han. Vår målsättning är att det ska bli en smidig övergång för de boende när kommunerna tar över ansvaret, med så få och korta flyttar som möjligt.

Ny lag om kommunfördelning 1 juli
Den 1 juli träder den nya lagen i kraft, som ska reglera kommunfördelningen av boenden för skyddssökande i Sverige enligt massflyktsdirektivet. Lagen innebär att kommunerna då får ansvaret för att skaffa fram och driva sådana boenden. Den kommande lagen gör också att Migrationsverkets behov av tillfälliga boenden minskar. Utifrån detta planerade Migrationsverket för ett par veckor sedan att flytta de tolv ukrainska familjer som bodde på Hindås camping till annan ort, då avtalet med campingen löpte ut. Härryda kommun agerade för att familjerna skulle få stanna i kommunen och inledde samtal med Migrationsverket om en annan lösning, som alltså nu är i hamn.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_euTipsa en vän     Skriv utJohn Scotts partille

Improve

Egen insta 250x250

Annons
Alfons

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.