Oklart politiskt läge i Härryda efter valnatten


Jonas Bengtsson 2022-09-12


HÄRRYDA | I valet till riksdagen är det knapp fördel för "högerblocket" med ett enda mandat inför att de sista 200 000 rösterna, bland annat från utlandssvenskar, ska räknas på onsdag. Men i valet till kommunfullmäktige i Härryda är det ännu mer oklart då ingen av sidorna fått majoritet – vilket kan ge Sverigedemokraterna en vågmästarroll.

I valet till riksdagen är det en knapp fördel för "högerblocket" med ett enda mandat inför att de sista 200 000 rösterna, bland annat poströster och från utlandssvenskar, ska fastställas på onsdag. Men i valet till kommunfullmäktige i Härryda är det ännu mer oklart då ingen av sidorna fått majoritet – vilket kan ge Sverigedemokraterna en vågmästarroll.

20 av 21 valdistrikt har redovisat sina röster i valet till Härrydas kommunfullmäktige. Situationen i nuläget är att den styrande majoriteten med Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Sportpartiet och Kommunpartiet tappat sex mandat tillsammans – från 28 till 22. Därmed har sextetten inte längre någon majoritet.

Så här sa Per Vorberg (M) när Lokalpressen intervjuade honom under valnatten.
– Som läget är nu ser det ut som att det inte kan bildas en majoritet i Härryda och då behöver man sätta sig ner och tänka till ordentligt. Men det är just nu fortfarande sju distrikt kvar att räkna, även om trenden är tydlig just nu med tre stora partier där S och SD ökar och vi i M minskar, och sedan ett antal småpartier, säger Per Vorberg (M) och fortsätter:

– Riksläget just nu är superjämnt, som det var efter förra valet och det kan bli som senast. Vi får se vilket lag som sätter ihop en grupp som är överens om att styra, och hur snabbt det går.

Ställningen är alltså likadan under måndagsförmiddagen. Den stora enskilda “vinnaren” är Socialdemokraterna som gör ett superval då man ökar med 8,6 procentenheter jämfört med valet 2018.

– Läget kommunalt känns ju bra i de 14 räknade vallokalerna hittills, där känns det väldigt positivt. Sen är det förstås inte lika positivt på riksnivå från vårt perspektiv förstås. Men som det är just nu gläds vi än så länge åt Socialdemokraternas kommunala resultat, resonerade Patrik Linde (S) under valnatten.

Socialdemokraterna ökar med fyra mandat i Härryda, men man uppnår ändå inte någon majoritet tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet då trion hamnar på 20 mandat, sex från den magiska gränsen då en majoritet behöver minst 26 av 51 mandat.

Sverigedemokraterna gjorde sitt bästa valresultat i Härryda, sett till alla kommuner i Göteborgsregionen, då man ökade med tre procentenheter och två mandat. Partiets ordförande Per Olov Risman tror att partiets starka ställning på sociala medier är en av förklaringarna till att man landade på 17,2 procent och nio mandat.

– Det kommer bli oerhört intressant, vi vet att Moderaterna redan för några veckor sedan började bli lite skakiga. Och Socialdemokraterna har blivit vänligare till oss, så vi har faktiskt ganska stor tillförsikt att vi kan lösa detta, sa Per Olov Risman till P4 Göteborg under måndagsmorgonen.

– Dock är det så att vi har gett ett aktivt och näst intill aggressivt intryck, för att få röster. Men nu när det blir allvar av så måste vi självklart kunna samarbeta.

I nuläget ser det nya partiet Medborgerlig Samling inte ut att ha fått tillräckligt många röster för att få ett mandat i Härrydas kommunfullmäktige.

FAKTA
Kommunvalet just nu:
Socialdemokraterna 28,0% (+8,6)
Moderaterna 23,1% (-0,7)
Sverigedemokraterna 17,2% (+3,0)
Centerpartiet 5,9% (-2,0)
Miljöpartiet 5,5% (-1,4)
Vänsterpartiet 4,9% (+0,3)
Liberalerna 4,7% (-3,6)
Kristdemokraterna 3,4% (-0,4)
Sportpartiet 3,2% (-1,8)
Kommunpartiet 2,7% (-1,4)
Övriga 1,3%


Tipsa en vän     Skriv ut
Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.