Nya vattenverket i Hindås färdigt om ett år


Jonas Bengtsson 2022-10-04

Om drygt ett år ska det nya vattenverket stå klart. – Dricksvattensituationen är god i dag i Härryda kommun; säger Jasna Brcic.
Bild:Pressbild
Om drygt ett år ska det nya vattenverket stå klart. – Dricksvattensituationen är god i dag i Härryda kommun; säger Jasna Brcic.

HÄRRYDA | Det byggs för fullt i Hindås och om drygt ett år väntas det nya vattenverket vara i drift.
– Snart tryggar vi den framtida leveransen av dricksvatten i kommunen, säger projektledaren Jasna Brcic.

 

I 2009 togs en ny vattenförsörjningsplan fram för att säkra tillgången till dricksvatten i kommunen. 2012 beslutade kommunfullmäktige att det skulle byggas ett nytt vattenverk i Hindås – som nu börjar att ta form. För sedan i vintras byggs det för fullt på platsen. Betongplattan för bassängerna är nu färdiggjuten och själva byggandet har nu även börjat växa på höjden, vilket bland annat märks av den höga lyftkranen på platsen.

– Nästa stora del av arbetet handlar om att göra tätningskontroller av alla bassänger som ska fyllas med vatten och testas. Och så fortsätter byggandet av själva huset samt processdelarna, säger projektledaren Jasna Brcic från Härryda Vatten och Avfall AB.
Peab Anläggning AB är huvudentreprenör gällande byggnationen medan Goodtech Environmental Solutions AB ansvarar för maskin- och process.

FAKTA - Det nya vattenverket
I slutet av 2023 beräknas det nya vattenverket i Hindås stå klart. Vattenverket är kopplat till en ytvattentäkt för Västra Nedsjön. Kostnadsprognosen för hela projektet är strax under 200 miljoner kronor.

Sedan tidigare finns det tre vattenverk i Härryda kommun: Mölnlycke (Finnsjöns ytvattentäkt) samt Rävlanda och Hällingsjö som är grundvattentäkter.

Det nya vattenverket är fas 4 och sista delen i utbyggnaden av det kommunala vatten- och avloppssystemet. Fas 1 (överföringsledningar mellan Hindås och Landvetter) ska vara klar i slutet av 2022 medan fas 2 (ny pumpstation vid Västra Nedsjön, färdig våren 2021) och fas 3 (ny högvattenreservoar i Hindås, färdig hösten 2020) redan är avslutade. 547,3 miljoner kronor är den beräknade kostnaden för alla fyra faser tillsammans.

Läs mer i tidningen >>>

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_eu

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän     Skriv ut
Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.