Ny restaurang på Råda Säteri


Denny Bågenholm 2022-06-22

Det blir restaurang i mangårdsbyggnaden på Råda Säteri efter en invändig renovering som startar efter sommaren.
Bild:Wikipedia
Det blir restaurang i mangårdsbyggnaden på Råda Säteri efter en invändig renovering som startar efter sommaren.

HÄRRYDA | Det ska bli restaurang i mangårdsbyggnaden på Råda Säteri – det ingår i planen för utveckling av det omtyckta besöksmålet i Mölnlycke. Innan någon restaurangverksamhet kan flytta in behöver byggnaden renoveras invändigt. Nu har Härryda kommun tecknat avtal med entreprenör för renoveringsuppdraget, som drar igång efter sommaren.

Det är i år 250 år sedan nuvarande huvudbyggnad på Råda Säteri färdigställdes av Martin Törngren, direktör vid Ostindiska kompaniet. Planen är nu att byggnaden åter ska fyllas med liv genom att restaurangverksamhet flyttar in. I sommar startar den invändiga renovering som behövs innan dess.

– Tillsammans med den upphandlade entreprenören ska vi nu skapa förutsättningar för en modern restaurang i den här kulturhistoriska miljön, säger Mikael Johansson, ansvarig projektledare för renoveringen. Väggar, golv, tak och ytskikt ska renoveras och toaletter, kök, ventilation och elanläggning behöver moderniseras.

Under senaste åren har byggnaden renoverats exteriört och genomgått en grundlig antikvarisk undersökning av interiören.

– Vi har sett över äldre ritningar och tagit färg- och materialprover från olika epoker i byggnadens historia, berättar Mikael Johansson. Det har gett oss en bra bild av vad som ska tas tillvara och vilka värden som tyvärr också gått förlorade genom oförsiktig renovering under tidigare decennier.
En restaurang kompletterar utbudet

Hittills har utvecklingsarbetet på Råda Säteri handlat mycket om att fylla de övriga byggnaderna på området med hyresgäster, i väntan på renovering av mangårdsbyggnaden.

– Idag finns ett utbud med butiker och caféer på Råda Säteri, säger Martina Johansson, besöksnäringsutvecklare. När renoveringen av stora huset nu drar igång, startar också arbetet med att hitta rätt operatör till restaurangen, som ska tillföra ytterligare en dimension till den här omtyckta platsen. Byggstart i augusti – med sikte på hösten 2023

Detta skriver Härryda kommun i en pressrelease.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_eu

Till alla Lokalpressens läsare, njut av semestern, smörj er ordentligt och glöm inte följa Lokalpressen på hemsidan, Facebook, Instagram och Twitter. Den enda tidningen med DINA lokala nyheter helt gratis i brevlådan, på webben, i telefonen, i appen och sociala medier hela sommaren.Tipsa en vän Skriv utAnnons

Egen annonsera b

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.