Midsommarglädje och framtidshopp vid sjön Gröen


Lars Gahrn 2022-07-01

Alexander Aldäng, Matilda Ek och Aurora Dellstig sjunger. Längst till vänster ackompanjerar Annamaria Gillholm på piano.
Bild:Lars Gahrn
Alexander Aldäng, Matilda Ek och Aurora Dellstig sjunger. Längst till vänster ackompanjerar Annamaria Gillholm på piano.

En utomhusscen med regntak över hade byggts upp vid Gröens kapell. Längst till vänster ses Annamaria Gillholm, längst till höger Margaretha Josefsson.
Bild:Lars Gahrn
En utomhusscen med regntak över hade byggts upp vid Gröens kapell. Längst till vänster ses Annamaria Gillholm, längst till höger Margaretha Josefsson.

HÄRRYDA | Ängarna vid sjön Gröen är en av de vackraste platserna i Landvetter. Församlingen har sparat ängarna mellan kyrkogården och sjön som en öppen plats för nationaldagsfirande, konfirmationer och midsommarfirande. Midsommardagen klockan 18 bjöds på ”midsommarglädje vid Gröen”, med andra ord en musikgudstjänst i midsommarens tecken.


Bredvid Gröens kapell hade en scen med tak över byggts upp. Präster för dagen var komminister Margaretha Josefsson och prästkandidaten Anders Magnusson. Kapellmästare var kyrkomusikern Annamaria Gillholm. Hon hade med sig sina söner Linus och Månsmelker Gillholm. Bägge kan sjunga. Linus är dessutom trots sina unga år en skicklig trumpetare. Han kan även hantera en cajon, det vill säga en klanglåda som man klappar rytmiskt på. Margaretha Josefsson spelade ibland på sin tvärflöjt, tonsäkert och lågmält. Fler förmågor fanns med på scenen. Där fanns Alexander Aldäng, som sjöng, spelade dragspel och slutligen klämde i med Amazing Grace på säckpipa.  Aurora Dellstig och Matilda Ek heter två sångfåglar, som alltsomoftast lät välljudet flöda. Alla medverkande hade blomsterkransar på huvudet. Aurora och Matilda framträdde barfota så som man helst bör vara en varm midsommardag.

Många sommarpsalmer
Vad bjöds då under denna vackra afton på ängarna vid sjön Gröen? Svenska kyrkan har flera mycket uppskattade sommarpsalmer, som tål att både spelas och höras gång på gång under sommaren. Linus Gillholm inledde med psalmen "Den blomstertid nu kommer" på trumpet, mycket  tonsäkert och melodiöst spelad. Vi fick höra ett par sånger ur musikalen Kristina från Duvemåla. Givetvis var även vår store sommarskald Evert Taube representerad. "Rosa på bal" är ett standardnummer, som denna gång framfördes ovanligt bra av Alexander Aldäng och Aurora Dellstig.

Guldet blev till sand
Många sånger handlade om hemmet. Margaretha Josefsson tog upp detta begrepp: ”I Bibeln står det: Vårt hemland är himlen (Filipperbrevet 3: 20). Det är en påminnelse om, att vi också behöver rikta blicken mot himmelen ibland ... Varför det? Jo, för att komma ihåg vad som är viktigast i livet: att vi är älskade av Gud och satta här på jorden för att älska Gud och våra medmänniskor - inte för att jaga oss trötta efter så’nt som vi ändå inte kan behålla i slutänden. För guldet här på jorden... det kan ju bli till sand.” Detta blev en inledning för Alexander, som sjöng den kända sången ur Kristina från Duvemåla: Guldet blev till sand.

Vi måste känna att skapelsen lever
Margaretha Josefsson hade som vanligt fler tänkvärda sanningar att framföra. Hon erinrade om att folk i Bibeln brukade ta av sig sandalerna, när de mötte det heliga. "Vi behöver vara nära gräset, jorden och blommorna - så vi förstår, att skapelsen lever, och att vi behöver vara rädda om den." Bibelns människor levde i naturen på ett helt annat sätt än vi gör. Där finns därför mycket undervisning med exempel ur naturen. Margaretha Josefsson och Anders Magnusson anförde Jesu ord: Se på himlens fåglar, de sår inte, de skördar inte och samlar inte i lador, men er himmelske fader föder dem. Är inte ni värda mycket mer än de? Jesus vill hjälpa oss att oroa oss mindre. Om vår himmelske fader föder himmelens fåglar, kommer han att ta hand också om oss.

Gör din lilla insats som myran!
I Bibeln uppmanas vi att se på myrorna. De arbetar flitigt och oupphörligt. Efter storm och förödelse i skogen, börjar de flitigt och strävsamt att återigen bygga upp sin stack. Margaretha Josefsson och Anders Magnusson tog upp myrorna i sin predikan, som framfördes i dialogform, alldeles som filosofen Platon hade gjort på sin tid och ungefär som även Jesus arbetade. De påpekade: "Kanske är det så, att om vi vågar känna hopp och kan se, att även en liten myra kan bidra till att bygga upp, då kan vi också välja att kämpa för både friden, klimatet och framtiden."

Tapto och flagghalning
Svenska flaggan var hissad i flaggstången bredvid kapellet. Där fanns också ett signalställ, även kallat flaggspel. Linus Gillholm avslutade med att spela tapto. Till detta tapto finns även text:
Dagen dör, skymning rår,
över skog, över berg, över hav.
Allt är väl, vila trygg.
Gud är nära.

Under taptot halades flaggan och signalstället. Det var en stämningsfull avslutning under denna stilla sommarkväll. Vi besökare kunde återigen fastslå, att Landvetters församling inte bara har en av kommunens mest välbelägna och vackra platser för utomhusmöten utan även sång- och musikbegåvningar för bästa tänkbara musikglädje på ängarna vid Gröen.


Tipsa en vän     Skriv utJohn Scotts partille

Improve

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.