Många guldmedaljörer från Pixbo


Denny Bågenholm 2023-05-02

VM-guld i U19 till Arvid Äse (Umeå IBF), Gustav Lindberg, Benjamin Schill, Victor Johansson (FBC Lerum), Daniel Kalentun, Albin Flöjner och Oscar Hammarqvist.
Bild:Patrik Schill
VM-guld i U19 till Arvid Äse (Umeå IBF), Gustav Lindberg, Benjamin Schill, Victor Johansson (FBC Lerum), Daniel Kalentun, Albin Flöjner och Oscar Hammarqvist.

SPORT | Det har gått tio år sedan Sverige senast vann VM-guld med U19-herrlandslaget. Nu var det dags igen och fem av spelarna är från Pixbo Wallenstam och två kommer att ansluta till laget nästa säsong. Finalmatchen mot Schweiz vann Sverige med 7–4.

 

Finalen i Fredrikshamn började på bästa sätt för Sverige som inledde med att spräcka nollan genom Daniel Kalentun. Schweiz kvitterade till 1–1 innan periodpaus.
– Alltid skönt att göra första målet, det sätter lite tryck på motståndarna. Det var en väldigt rolig final att spela, bra tryck och riktigt fartfylld, säger Pixbos Daniel Kalentun.

Efter två perioder stod det 2–2 när spelarna gick in i omklädningsrummet för att ladda inför tredje perioden, det var inte någon större oro i laget.
– Nej, det är många spelare som har varit med om den här typen av matcher tidigare. Vi visste vad vi behövde göra för att ta hem matchen, och det gjorde vi, säger Daniel nöjt.

Som mest ledde Sverige med 6–2 men har man sett på innebandy vet man att matcher kan vända snabbare än aprilvädret i Göteborg. Schweiz spelar 6 mot 5 och lyckas reducera två gånger om. Med sju sekunder av matchen sätter Jonathan Berglund spiken i kistan och fastställer slutresultatet till 7–4 och Sverige kan titulera sig världsmästare för U19-herrar, för första gången på tio år.

Daniel Kalentun har precis kommit hem från finalen och nu väntar lite vila innan det är dags att åter träna inför Pixbos kommande säsong.
– Det är ett väldigt spännande lag som vi kommer ha nästa år, klubben satsar ungt och både Victor Johansson och Arvid Äse ansluter till laget, då är vi sju spelare som varit med och vunnit VM-guld nu, det kommer bli riktigt kul och spännande, säger Daniel.

Nu är det två veckor till det är dags att börja försäsong, blir det bara pizza och läsk nu då?
– Haha, nej det tror jag inte, det krävs nog rätt mycket gym och annan träning för att platsa i det laget vi har nästa år, säger han och skrattar.

Spelare som spelar eller kommer spela i Pixbo nästa säsong och som var med och vann VM-guld är:
Arvid Äse (Umeå IBF), Gustav Lindberg, Benjamin Schill, Victor Johansson (FBC Lerum), Daniel Kalentun, Albin Flöjner och Oscar Hammarqvist.

Matchfakta
Schweiz-Sverige 4-7 (1-1, 1-1, 2-5)

Första perioden
0-1 (03.41) Daniel Kalentun (Oscar Hammarqvist)
1-1 (17.55) Pascal Schmuki (David Hermle)

Andra perioden
1-2 (00.22) Sakarias Ulriksson
2-2 (15.20) David Hermle (Pascal Schmuki)

Tredje perioden
2-3 (01.36) Benjamin Schill (Sakarias Ulriksson)
2-4 (05.26) Arvid Äse (Gabriel Kohonen)
2-5 (13.46) Gabriel Kohonen (Jonathan Berglund)
2-6 (14.39) Gabriel Kohonen
3-6 (18.54) Levi Walser (David Hermle)
4-6 (19.11) Levi Walser (Pascal Schmuki)
4-7 (19.53) Jonathan Berglund (Gabriel Kohonen)

Tävlingen spelades i Fredrikshamn

Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.