Mer grönsaker på tallrikarna tack vare skoltävlingen


Jonas Bengtsson 2023-05-03

Hällingsjöskolans femteklassare äter grönsaker med god aptit.
Bild:Jonas Bengtsson
Hällingsjöskolans femteklassare äter grönsaker med god aptit.

HÄRRYDA | Tack vare tävlingen Grönsaksmålet har Hällingsjöskolans femteklassare börjat sleva i sig mer grönt i bamba – och samtidigt lärt sig om odling, ursprung och nytta.

 

Grönsaksmålet är en nationell skoltävling som arrangeras av odlarna.se – som menar att åtta av tio svenskar äter för lite grönsaker. Det hoppas man kunna förändra till det bättre genom Grönsaksmålet som riktar sig till femteklassare. Tävlingen består av tre moment: En utbildningsdel som är kopplad till läroplanen och innehåller färdiga lektioner, där eleverna med hjälp av ämnen som matematik, svenska, engelska, hem- och konsumentkunskap och teknik får lära sig mer om grönsaker och varför kroppen behöver det. En receptdel, som går ut på att eleverna ska ta fram ett eget recept som skulle kunna få jämnåriga att äta mer grönsaker. Den sista delen handlar om att femteklassarna ska odla sin egen gurka i klassrummet.

I Härryda kommun deltar man på Landvetterskolan, Säteriskolan och Hällingsjöskolan varav Lokalpressen besökte den sistnämnda en tisdag för att kolla läget i bamba och i femteklassens klassrum. Innan elvaåringarna tog plats vid borden i matsalen hann deras lärare Lina Alleborg berätta om deltagandet i poängsamlartävlingen.
– Vi lär oss mycket om grönsaker. Som hur de odlas, varför det är bra att äta och var de kommer ifrån. Häromdagen pratade vi klimatfrågor och om vilka fördelar det finns att äta grönsaker som är odlade i Sverige jämfört med att hämta hit dem från Kina.

När en lektion eller ett tävlingsmoment är avklarad klickar Lina i det i statistiken för att klättra i levels. Denna dagen låg man på level (nivå) 25 medan ledarklasserna i Sverige är uppe på 29.
– Klassen är jättetaggade för den här tävlingen. De är väldigt duktiga och just nu ligger vi faktiskt på en delad tredjeplats i hela Sverige, berättar Lina och loggar in på tävlingens hemsida för att se den aktuella ställningen.

Läs mer i tidningen >>>

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv utAnnons

Egen annonsera b

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.