Legionella i Landvetter igen – hyresgäst nära att avlida


Jonas Bengtsson 2023-09-13

Legionella har upptäckts på Brattåsvägen 15-26, i Landvetter, som ägs av det kommunala bostadsbolaget Förbo.
Bild:Jonas Bengtsson
Legionella har upptäckts på Brattåsvägen 15-26, i Landvetter, som ägs av det kommunala bostadsbolaget Förbo.

Hanna Holmström Tomic, kommunikationschef på Förbo.
Bild:Pressbild
Hanna Holmström Tomic, kommunikationschef på Förbo.

Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västragötalandsregionen.
Bild:Pressbild/VGR
Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västragötalandsregionen.

Landvetterbon Helena Donn som bor på drabbade Brattåsvägen.
Bild:Privat
Landvetterbon Helena Donn som bor på drabbade Brattåsvägen.

Linda Vidberg Östberg, miljöskyddsinspektör på Härryda kommun.
Bild:Privat
Linda Vidberg Östberg, miljöskyddsinspektör på Härryda kommun.

HÄRRYDA | Legionellabakterier har hittats vid ett flertal mätpunkter på Brattåsvägen – det hela uppdagades efter att en hyresgäst insjuknat under sommaren och förts till sjukhus.

– Vattnet är ofarligt nu och vi gör allt vi kan för att få bukt med problemet, säger Hanna Holmström Tomic från Förbo.


 

Efter att en hyresgäst på Brattåsvägen insjuknat i juli så hittade fastighetsägaren Förbo inledningsvis legionellabakterier i två lägenheter.

Därefter gjordes en mer omfattande undersökning och i samband med mätningen av ett 40-tal mätpunkter på alla byggnader i området konstaterades legionellabakterier i merparten av dessa, koncentrerade i de sex hyreshusen på Brattåsvägen 15-26 som delar vattensystem och gård.

– Det var lite mer spritt än vad man trodde från början, säger Hanna Holmström Tomic som är kommunikationschef på det kommunägda fastighetsbolaget Förbo.

En infektion med legionellabakterier kan orsaka allvarlig lunginflammation (legionärssjuka) eller mildare febersjukdom. Diarré är också ett vanligt symptom, enligt Folkhälsomyndigheten. Den drabbade hyresgästen är nu hemma igen, men ska ha varit väldigt nära döden då personen fick ligga i respirator i 17 dagar. 

Ännu värre gick det för knappt 20 år sedan då en Landvetterbo dog i legionärsjukan då legionella upptäckts i exakt samma fastigheter som nu. Den avlidna hyresgästen ska dock enligt uppgift haft en rad underliggande sjukdomar som kan ha spelat in.

– Första gången fanns det en klar orsak till de förhöjda värdena av legionella då det den gången drogs nya rör vid en installation av fjärrvärme. Då gick vi igenom hela systemet och tog bland annat bort en del gamla rör för att komma tillrätta med problemet. Nu är det en helt ny incident och vi håller på och undersöker vad som kan vara orsaken, säger Hanna Holmström Tomic.

Legionellabakterierna lever bland annat i vatten (och har upptäckts i jordpåsar) och risken för att de växer till sig är extra stor i stillastående vatten och om temperaturen är mellan 20 och 45 grader. Som en omedelbar åtgärd höjde Förbo varmvattentemperaturen till Boverkets maximala anvisning och de hyresgäster som ville fick också ett gymkort under en period när det rekommenderades att inte duscha hemma.

Sedan den sista augusti är det, med hjälp av ett externt bolag, igång en klordioxidanläggning som sanerar vattnet i systemet. Nhar man också bytt ut VVC-pumpen samt VVC- och varmvattenventilerna i husen.

– Vi gör alla försiktighetsåtgärder vi kan och har löpande avstämningsmöten med Härryda kommuns miljöinspektörer för att informera dem och ge dem möjlighet att komma med inspel på vår hanteringVi inventerar och r igenom hela systemet för att se över fler åtgärder vi kan göra. Den här saneringsanläggningen ska vara på plats ett par veckor till och förhoppningsvis hoppas vi kunna få ett svar på orsaken inom kort, säger Hanna Holmström Tomic.

Behöver de boende vara oroliga i nuläget?
– Nej, de ska inte behöva vara oroliga. För med den här saneringsanläggningen går det att använda vattnet precis som vanligt. Vattnet kan smaka och lukta annorlunda men är helt ofarligt. Vi har även ett nyproduktionsområde i närheten, men detta som inträffat gäller bara det äldre beståndet, säger kommunikationschefen.


Helena Donn är boende på Brattåsvägen och är kritisk till hur Förbo inledningsvis hanterade situationen.

– Jag hade tidigare påtalat att vattnet luktat sumpmark under en längre tid och att man fick spola jättelänge innan lukten försvann. När en person väl blev sjuk så har Förbo säkert gjort allt de kunnat, men informationen att det fanns smitta borde kommit ut tidigare och till alla hushållen i närområdet. Inte bara i det huset där den drabbade personen bor, säger hon.

– Jag tycker inte heller att hyresgästerna själva skulle behöva höra av sig för att få mätningar gjorda i sina lägenheter, det ansvaret borde legat på Förbo som äger problemet.

När det varnades för att det fanns en förhöjd risk för smittan vid duschning, och att man rekommenderades undvika vattenångan, tog Helena med sig familjen till sin särbo i Hindås.

– Det är "x" antal trappuppgångar och att alla skulle in och “knö” sig på Nordic Wellness duschar var ingen hållbar lösning för mig som har barn.

Hur har du känt dig under den här tiden?
– Klart man varit orolig. Man går ju och känner efter om man har blivit sjuk eller om det är tungt att andas. Vi som bor här vill inte utsätta oss själva eller våra barn för en större risk än nödvändigt. Men nu går vattnet att dricka igen och det har bytts ventiler och rör och man ser att en firma är här och arbetar på gården, säger Helena Donn.

Förbos Hanna Holmström Tomic svarar:
– Det är beklagligt det som har inträffat och vi har full förståelse för att hyresgäster kan ha varit oroliga. Vi tar det här på yttersta allvar och har satt in alla resurser vi har för att komma till rätta med det här nu.

Vad gäller kommunen så agerar den i det här fallet främst som en miljömyndighet med tillsyn på att Förbo gör vad som krävs för att bli kvitt problemet med legionella.

 – Vi har regelbundna möten med Förbo och det viktiga nu är att man hittar källan till smittan och gör alla åtgärder som behövs. Vi har även hjälpt till att ta prover och har haft kontakt med Smittskydd Västra Götaland om smittspårning, säger Linda Vidberg Östberg som är miljöskyddsinspektör på Härryda kommun.

Hur tror du smittan startade?
– Det finns lite olika hypoteser och det är det som Förbo utreder nu. Men generellt beror höga halter av legionella ofta på för låga varmvattentemperaturer, ibland i kombination med stillastående vatten. Det är en av sakerna som behöver ses över, så att hela varmvattensystemet håller rätt temperatur och att det inte finns några “blindtarmar” i systemet där vattnet står stilla och bakterier kan växa till sig, säger hon.

Normalt sett dyker ett 20-tal fall av legionella upp i Västra Götaland varje år, varav cirka hälften smittats utomlands. Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare, berättar att sjukdomen inte smittar mellan människor och inte heller via dricksvattnet utan på grund av att man inandas aerosoler, alltså små vattendroppar. Kanske från en luftkonditionering eller när man duschar.

– Legionella är en ovanlig sjukdom som kan leda till en väldigt svår lunginflammation, därför är den anmälningspliktig enligt smittskyddslagen och vid varje fall som uppstår i Sverige gör vi en omfattande smittspårning. Det handlar bland annat om att ta reda på var personen befunnit sig de senaste 1-2 veckorna, vilket är inkubationstiden, säger Leif Dotevall och avslutar:

– Bara för att man hittat legionella i vattnet behöver det inte betyda att alla där är i farozonen. Men de få som drabbas blir ofta väldigt sjuka, därför är det ytterst angeläget att se över miljön där. Mitt generella huvudbudskap är att höja upp vattentemperaturen, för då dör bakterierna.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.