Kristian och Madelene skapar naturliga platser för barn, vuxna – och miljön


Denny Bågenholm 2023-12-28

Jonseredarna Madelene och Kristian med en vildsvinsfamilj i naturlig storlek. De (vildsvinen) bor numera i Skärgårdsparken i Kalmar.
Bild:Privat
Jonseredarna Madelene och Kristian med en vildsvinsfamilj i naturlig storlek. De (vildsvinen) bor numera i Skärgårdsparken i Kalmar.

HÄRRYDA | Tillsammans driver paret Kristian Gade Andersen och Madelene Svensson verksamheten Svega som bland annat skapar naturlekplatser och motorsågskonst. Med inriktning på hållbarhet och miljö bygger de fantasifulla och naturliga lekmiljöer för barn, men även utegym och höghöjdsbanor.

 

År 2019 byggde Kristian sitt första lekområde i Mölnlycke och sedan dess har han fortsatt skapa inbjudande lekplatser med målet att få barnens fantasi att flöda. Kristian har arbetat med trä under större delen av sitt liv och framförallt har han arbetat med traditionellt hantverk.

– Det har alltid varit min stora passion i livet, säger Kristian.

Madelene började arbeta med Kristian 2021, tillsammans har de valt att med sin verksamhet i Jonsered gå ifrån det standardiserade bygget och istället lägga fokus på hantverket, designen och naturliga material ur ett hållbarhetsperspektiv. Att använda sig av oimpregnerat och naturliga material är en självklarhet för dem. Dessutom bygger de sina hantverk utan onödiga skruvar och bultar, istället gör de träförbindningar som låser i varandra.

– Vi försöker att göra så lite klimatpåverkan som möjligt, därför använder vi oss mycket av lokalt virke, säger Kristian.

När de började bygga hantverk till lekområden kom idén om att de ville skapa något som har ett samband med naturen. De utvecklar därför traditionellt hantverk kombinerat med motorsågsfigurer som är skogsanpassat så att barn får möjligheten att leka mer ute i naturen. Själva kallar de det för ett fantasifullt hantverk som ska främja barnens utveckling.

– Barnen är alldeles för lite ute i skogen och därför ville vi skapa lekområden som var säkra men med fokus på naturen. De ger en helt annan typ av motorisk träning för barn att vara ute i skogen, säger Kristian och Madelene fortsätter:
– Efter att vi själva fick barn lade vi märke till att de flesta lekplatser ser likadana ut. Det var då vi fick idéerna om att det skulle vara kul att hitta på något annat som är anpassat för att barnen ska kunna leka i skogen.

MEN DET ÄR inte bara lekplatser som Svega tillverkar, de bygger allt från hus, utegym och hög och låghöjdsbanor. Men den gemensamma nämnaren i deras arbete är trä. Intresset för det traditionella hantverket har för Kristian utvecklats under åren och på senare år har han börjat skapa motorsågsfigurer.

– Jag är väldigt nördig när det kommer till trä. Bra virke och bra hantverk, det kommer man långt på, säger Kristian och ler.

Svega samarbetar även med andra duktiga hantverkare som precis som de fokuserar på hantverket och miljön. De jobbar med att anpassa hantverket till miljön den ska vara i, med fokus på funktion och estetik. Just nu arbetar Kristian och Madelene med en stor traktor i trä till en lekplats åt Råda församling i Mölnlycke. På den lekplatsen hittar man även andra hantverk de skapat, bland annat en låghöjdsbana och självfallet en mängd träfigurer i form av djur.
I deras arbete med lekområden bygger de inte bara hantverk där föremålen är givna, detta för att barnen ska få använda deras fantasi.

– Vissa barn kanske ser det som ett piratskepp, och andra barn som något helt annat. De ska få använda deras fantasi, den är ju tusen gånger roligare än vad vi någonsin kan bygga, säger Kristian.

Fakta - Urval av större Svegaprojekt i närområdet:
Skogsleken i Wendelsberg (Mölnlycke)
Balansbana och låghöjdsbana vid Barnens miljöark (Råda, Mölnlycke)
Naturleken vid Oluff Nilssons väg (Partille)
Utegym vid Öjersjökyrkan (Partille)
Möjligheternas trädgård, Jonsereds kyrka (Partille)
Naturlekplats Korpåsbacken (Kålltorp)

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Threads – https://www.threads.net/@lokalpressen
X - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.