Härryda riskerar att göra 50 miljoner i minusresultat


Jonas Bengtsson 2023-05-27

Per Vorberg (M). Ifjol gjorde Härryda kommun 314 miljoner kronor i plusresultat. I år ser det kärvare ut då prognosen i nuläget visar minus 50 miljoner.<br /><br />
Bild:Anna Sigvardsson / Denny Bågenholm
Per Vorberg (M). Ifjol gjorde Härryda kommun 314 miljoner kronor i plusresultat. I år ser det kärvare ut då prognosen i nuläget visar minus 50 miljoner.HÄRRYDA | Per Vorberg (M): “Viktigt att inte ta nya beslut som kostar”
Inflation, kriget i Ukraina, elpriser och lågkonjunktur innebär att Härryda kommun just nu befinner sig i ett pressat ekonomiskt läge, menar Per Vorberg (M).

– Enligt senaste prognosen kommer årets resultat att försämras med ytterligare tio miljoner kronor, säger kommunalrådet.


 

Det är inte bara företagare och privatpersoner som har det tungt vad gäller ekonomin. Även staten, regioner och kommuner påverkas just nu kraftigt av den stigande inflationen.

– Högre pensionskostnader och ett nytt löneavtal påverkar oss. Lägg därtill att vi även har ett krig i vår omvärld och många andra omvärldsfaktorer som gör att vi går in i en lågkonjunktur. Även byggbranschen har det tufft, säger Per Vorberg, kommunstyrelsens ordförande, och fortsätter:
– Allt det här påverkar Härryda kommun och när vi tittar på den senaste prognosen så ser vi att från det tidigare prognostiserade resultatet utifrån liggande plan så har resultatet försämrats med ytterligare ungefär tio miljoner. Det innebär att om vi inte gör någonting överhuvudtaget så skulle kommunen hamna på minus 50 miljoner i resultat 2024.

Per Vorberg menar att kommunen ”naturligtvis vidtar åtgärder för att vi inte ska hamna på minus”.
– Vi ska se till att nå balanskraven. Fullmäktige har pekat med hela handen till oss i nämnder och styrelser och sagt att vi ska nå de finansiella målen, det innebär att vi ska ha ett resultat på ungefär 67-69 miljoner. Från minus 50 miljoner som läget är nu och upp till nästan 70, det är ju 120 miljoner kronor. Det förutsätter ju då att vi inte börjar göra massa nya saker som kostar pengar eller lägger ner onödig arbetstid på nya saker.

Läs mer i tidningen >>>

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.