Härryda kan bli årets superkommun


Denny Bågenholm 2022-05-19

Härryda kan bli årets superkommun.
Bild:Härryda Kommun
Härryda kan bli årets superkommun.

HÄRRYDA | För andra året i rad är Härryda kommun nominerad till Årets superkommun. Bakom den fina nomineringen står tidningen Dagens Samhälle som rankat landets 290 kommuner utifrån bland annat skola, äldreomsorg och ekonomi. Vinnaren koras under Almedalsveckan i juli. Skriver kommunen i en pressrelease.

Härrydas starkaste kort är ekonomin, skolan och en allmänt god samhällsutveckling. Faktorer som sällan ändras över en dag och det är därför inte första gången Härryda har chans att utnämnas till superkommun.

Kort pendlingsavstånd till Göteborg gör att Härryda räknas som storstadskommun, trots att invånarantalet inte når över 40 000. Men Härrydaborna blir stadigt fler.

Sin sämsta placering når Härryda i kategorin näringsliv, som baseras på uppgifter från SCB kring antalet företag per 1000 invånare. Men ambitionen är det inget fel på. Målet är att vara Sveriges bästa företagskommun, vilket till exempel manifesteras i galor för lokala företagare. Sist prisades bland annat ett teknikproffs och ett crèperie.

Besöksnäringen är viktig och förra året kom nästan två miljoner resenärer till kommunen. Antagligen tänkte många av dem inte på att de befann sig i Härryda när de klev av sitt plan eller lyfte från Landvetters flygplats.

Antal invånare: 39 006

– Roligt att det återigen uppmärksammas vilken fantastisk kommun Härryda är! Med vår politiska styrning och förvaltningens goda arbete, förvaltar och utvecklar vi kommunen tillsammans med näringslivet. Vi ser till att människor är i jobb och egen försörjning, satsar på kommunens kärnuppdrag och har skapat en stark ekonomi där vi sänker våra skulder, säger Per Vorberg, kommunstyrelsens ordförande (M) på Härryda Kommuns hemsida.

Text från nomineringen på dagens samhälle


Tipsa en vän     Skriv utJohn Scotts partille

Improve

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.