Demokratikurs ska få personer med intellektuell funktionsnedsättning att rösta


Redaktionen 2022-05-09

Valet genomförs den 11 september.
Bild:Adobe Stock
Valet genomförs den 11 september.

HÄRRYDA | Nu i maj startar Studieförbundet Vuxenskolan den nya studiecirkeln ”Mitt Val” i Landvetter. Syftet är att personer med intellektuell funktionsnedsättning ska lära sig mer om politik, valet och hur den svenska demokratin fungerar – och sedan även rösta i höstens val.

Valdeltagandet bland personer med intellektuell funktionsnedsättning är mycket lågt. Undersökningar pekar på att endast fyra av tio går och röstar. Skälen till det är många, bland annat rädslan att göra fel, att inte veta vad valet handlar om eller att man inte förstått att man får rösta.

– Att så få röstar är ett stort demokratiglapp som vi vill se till att minska genom att erbjuda en studiecirkel med lättläst information om demokrati, säger Elisabeth Nilsson, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan i Härryda, i ett pressmeddelande.

Metoden ”Mitt Val” bygger på en studiecirkel där deltagarna får lära sig om hur den svenska demokratin fungerar, men också hur de kan ta reda på vad de olika partierna tycker i olika frågor. Under studiecirkeln får deltagarna också öva i hur det går till att rösta i vallokalen.

– Våra cirkelledare är utbildade i att kunna hjälpa deltagarna i att själva söka information, formulera frågor och själva kunna ställa dem till politiker och partierna, säger Elisabeth Nilsson.

Under studiecirkeln kommer deltagarnas viktigaste frågor att filmas och läggas upp på en nationell Facebook-sida där partierna i Härryda taggas in med uppmaning att svara på frågorna.

– Vi tror att det ökar både självförtroendet och intresset för politik och valet om man får till en dialog med politiker, men också att det blir en ögonöppnare för kommunpolitikerna att den här väljargruppen finns och är aktiv, säger Elisabeth Nilsson och menar att ”Mitt Val” fungerar då utvärderingen från valet 2018 visade att mer än 80 procent av de som deltog i studiecirklarna gick och röstade.

– Det är lika stor andel som väljarkåren i stort.


Tipsa en vän     Skriv utJohn Scotts partille

Improve

Egen insta 250x250

Annons
Alfons

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.