Arbetslösheten har minskat till förpandemisk nivå


Denny Bågenholm 2022-07-21

Arbetslösheten är åter till samma nivå som innan pandemin.
Bild:Arbetsförmedlingen
Arbetslösheten är åter till samma nivå som innan pandemin.

Bild:Newsworthy

HÄRRYDA | Medan arbetslösheten i landet stadigt minskar, är andelen personer som sitter fast i långvarigt ekonomiskt bistånd fortfarande högre än innan i tre av fyra kommuner. Så här har Härryda kommuns arbetsmarknad klarat en mandatperiod med pandemi.

Arbetslösheten i Sverige hade en topp omkring år 2010, i spåren av finanskrisen, och har sedan minskat stadigt, med en bottennotering sista majmånaden före covid 19-pandemin. Efter att ha rusat i början av pandemin, mot en topp under sommaren 2020, så föll den öppna arbetslösheten snabbt tillbaka, och hade i maj i år helt återhämtat sig.

Även i Härryda hade arbetslösheten i maj återhämtat sig, och låg på 3 procent, att jämföra med 2,9 procent före pandemin. När arbetslösheten var som högst under pandemin nådde den 5,4 procent, i juli 2020.

Ekonomiskt bistånd sjönk under mandatperioden
Andelen vuxna med långvarigt ekonomiskt bistånd i Härryda sjönk under mandatperioden, från 0,8 procent 2018, till 0,7 procent 2021. Eftersom arbetslöshet är det vanligaste skälet till att personer behöver ekonomiskt bistånd, speglar utvecklingen här delsvis arbetslösheten.

Återfall i ekonomiskt bistånd
Andelen vuxna biståndstagare som inte har behövt bistånd på nytt inom ett år var ungefär lika högt den här mandatperioden som den förra. Här är alltså ett högt tal bra, och ett lågt tal dåligt, och i Härryda kommun var andelen i genomsnitt 86 procent under under innevarande mandatperiod, att jämföra med i genomsnitt 77,3 procent under den förra.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_eu

Till alla Lokalpressens läsare, njut av semestern, smörj er ordentligt och glöm inte följa Lokalpressen på hemsidan, Facebook, Instagram och Twitter. Den enda tidningen med DINA lokala nyheter helt gratis i brevlådan, på webben, i telefonen, i appen och sociala medier hela sommaren.Tipsa en vän     Skriv utJohn Scotts partille

Improve

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.