Antalet flygresenärer fortsätter att öka


Jonas Bengtsson 2022-10-07

Swedavias tio flygplatser ser nu en återkomst av resenärerna efter pandemin.
Bild:Svante Örnberg
Swedavias tio flygplatser ser nu en återkomst av resenärerna efter pandemin.

HÄRRYDA | Flygtrafiken hade näst intill avstannat helt under pandemin. Branschen håller nu på att återhämta sig men har fortfarande en bit kvar till de normala resenärssiffrorna. Swedavia meddelar i dag att nivåerna för september var 77 procent jämfört med samma månad 2019.


Flygets återhämtning fortsätter i september och för fjärde månaden i rad når antalet resenärer vid Swedavias tio flygplatser närmare tre miljoner. Swedavias tio flygplatser hade totalt drygt 2,8 miljoner resenärer i september, 97 procent fler jämfört med förra årets septembersiffror. Det innebär samtidigt att 77 procent av resenärerna är tillbaka jämfört med prepandeminåerna vilket är den bästa siffran för en enskild månad sedan pandemin inleddes.

Av de totalt 2 826 000 resenärerna under september var 2 047 000 utrikesresenärer och 779 000 inrikesresenärer, vilket motsvarar en ökning i årstakt med 111 procent för utrikesresandet respektive 67 procent för inrikesresandet.

Landvetter flygplats hade sammantaget 461 000 resenärer i september. Utrikesresandet ökade med 85 procent jämfört med 2021, medan inrikesresandet ökade med 95 procent. Resandet låg på Landvetter flygplats 27 procent under prepandeminivåerna.

 Efter en reseintensiv sommar kan vi glädjande konstatera att efterfrågan på både inrikes- och utrikesresor är fortsatt stark i september. Behovet av att resa, både för att träffa vänner och familj men också i jobbet, är stort efter flera år med pandemin. Detta trots en tilltagande konjunkturoro och en osäker omvärld, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef, i ett pressmeddelande.

Även flygbolaget SAS redovisar förbättrad statistik för förra månaden. I september reste 1,98 miljoner resenärer med SAS, en ökning med 72 procent jämfört med samma månad året innan. SAS kapacitet ökade samtidigt med 53 procent jämfört med samma period föregående år. Jämfört med förra månaden ökade det totala antalet passagerare med 7 procent och kapaciteten minskade med 5 procent. Kabinfaktorn för september var 78 procent, en förbättring med 24 procentenheter jämfört med september förra året.

 Vi är glada över att se antalet resenärer som reste med SAS i september ökade till den högsta nivån sedan pandemin startade. Vi fortsätter arbetet med att göra SAS till ett finansiellt stabilt flygbolag i takt med att transformationsplanen SAS Forward fortskrider. Under månaden har vi nått överenskommelser med ett antal leasingbolag gällande ett flertal flygplans- och utrustningsleasingavtal. Vi är tacksamma för de leasingbolag som arbetar konstruktivt med oss, säger Anko van der Werff, vd och koncernchef för SAS.


Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.