Uselt spel gav ändå seger

Denny Bågenholm 2023-01-20

En lätt tröjdragning på Frida Rosell genererade till en tvåminuters utvisning för Önnered, helt felaktigt enligt bortalagets bänk.
Bild:Tommy Holl

SPORT | Det satt hårt inne när Sävehofs damer knep säsongens 15 raka seger mot ett väl kämpande Önnered som hade ledningen med tre bollar när det återstod tio minuter.

– Vi är inte alls nöjda med matchen, vi ska kunna prestera mycket bättre, sa Frida Rosell efter slutsignalen.

Ett bra lag ska ha tur, och i segern mot Önnered var det mycket tur som backade upp hemmalaget. Önnered stod upp och gjorde kanske säsongens bästa match när den tidigare kantspelaren från Sävehof, Linn Hansson visade med sina fem mål att Önnered kommer få en fin resa under våren om man håller i gårdagens spel. Ytterligare en anledning är de tidigare Sävehoftränarna Kristian Berntsson och Martin Maros som verkligen eldar på sina spelare och kanske även sig själva aningens för mycket. Det var ordentligt irriterat i bortalaget i slutet på första halvlek när det skälldes på både domare och delegater.

För Sävehof såg det mest ut som att tankarna var på annat håll. Frida Rosell inledde målskyttet och hon blev även bästa målskytt med sina åtta mål.
– Alla blev mer och mer irriterade på oss själva, ingen ville förlora den här matchen. Vi redde ut det på slutet men bättre ska man kunna förvänta sig av oss, säger Frida Rosell.

Sävehof går upp i en 9-6 ledning efter en kvart och då går hemmalaget ner i tempo samtidigt som Önnered fortsätter tugga på, laget är bättre än tidigare säsonger och tänkte inte ge upp derbyt så enkelt. Med två minuter kvar är det helt lika, 12-12. Då får Önnered sin fjärde utvisning och till Önneredsbänkens stora protester även se Sävehof gå till pausvila med 14-12.

Andra halvlek börjar med ytterligare en utvisning för Önnered men istället för att Sävehof tar tag i matchen så är det Önnered som tar kommandot och går upp i ledning med 17-16 efter mål av den tidigare Sävehofspelaren Julia Walstern. Jesper Östlund tar timeout efter 42 minuter för att få ordning på spelet men utan att lyckas. Önnered fortsätter att trycka och har en tremålsledning med tio minuter kvar. Nu såg Sävehofs 15 raka seger ut att flyga all världens väg.

Om det är Önnered som tappar orken på slutet, börjar fundera på att ta hem segern eller om Sävehof åter lyckas höja sin prestation är anledningen till att hemmalaget gör fem raka mål och återtar ledningen när det återstår sex minuter av matchen, låter vi vara osagt.

Matchens bästa spelare Frida Rosell gör tre snabba mål, men när Linn Hansson gör sitt femte kantmål när det återstår knappt tre minuter, är spänningen åter på topp. Ytterligare en timeout från Sävehof med halvminuten kvar, sedan raskt 29-27 genom Nina Koppang och segern är säkrad. Fanny Elovsson i Önnered får sista ordet med matchens sista mål med tio sekunder kvar. Slutresultat 29-28.

Sävehof är nu tio poäng före tvåan VästeråsIrsta när det återstår sju omgångar av serien. Seriesegern känns nästan säkrad för Sävehof redan nu. Nästa utmaning för laget är semifinalerna i ATG Svenska cupen mot Skuru som spelas 26 och 28 januari.