Jonsered kryssade mot Zenith och på lördag ska kvalet avgöras

Leif Lundvall 2023-11-01

<div class=\
Bild:Leif Lundvall

Jonsereds mittfältare Linus Tingstrand i lördagens 2–2-matchen mot IK Zenith. Lördag klockan 13 på Hovgårdsvallen avgörs det vilket av de två lagen som avancerar till division 2.

SPORT | Jonsereds IF hade 2–1 och en liten matchboll till division 2 i första kvalmötet av två i lördags mot IK Zenith. Men de grönvita motståndarna pressade på och i absolut sista övertidsminuten fick Zenith in ett mål och efter det oavgjorda (2–2) resultatet är nu allt vidöppet igen.

Jonsered, som övertygat både i seriespelet och i kvalomgång 1, visade på fortsatt fin form och hade bra kontroll på händelserna i första halvlek. Efter dryga tjugo minu- ter tog laget också ledningen på en straff som Johan Örtorp säkert satte.

I andra halvlek steppade dock Zenith upp flera steg samtidigt som Jonsered märkbart hade tappat i energi. Ett bortamål låg verk- ligen i luften och det kom också i mitten av halvleken. Kvitteringen dömdes först bort för offside men efter en liten domarkonferens god- kändes målet till den stora hemma- publikens besvikelse.

Zenith fortsatte sedan att dominera men Jonsereds backlinje, med nickstarke Axel Nyqvist i spetsen, höll rent. Och med tio minuter kvar och som en blixt från en klar himmel var det i stället Jonsered som tog ledningen. Inhopparen Mohamad ”Mommo” Afif Salem stänkte skickligt in ett skott från högerkanten.

Jonsered hade sedan också ett skott i ribban och det såg ut som att laget skulle få med sig ett fint resultat inför bortareturen. Men så blev det inte. Domaren la först till sex minuter och sedan ytterligare en halv minut och i Zeniths sista inlägg mot duktige Philip Vilhelmsson i Jonsereds mål kom kallduschen, en vacker nick i mål som försämrade Jonsereds chanser en avsevärt.

– Det var tight och det var en typisk kvalmatch. Att tappa segern på övertid var tungt och jag tycker att det var obegripligt att domaren först hittade sex extra minuter och sedan ytterligare tid. Nu blir det en öppen historia i returen på lördag, säger en besviken Adej Hayek som är tränare i Jonsereds IF.

Den avgörande matchen, där det kommer att bli klart vilket av lagen som spelar division 2-fotboll 2024, spelas denna lördag klockan 13.00 på IK Zeniths hemmaplan, Hovgårdsvallen.

– Nu har vi mött Zenith en gång och vet vilken nivå vi måste hålla. Vi har absolut chans i returen, säger Axel Nyqvist optimistiskt.