Härlig stämning på enkronasmatcherna

Denny Bågenholm 2023-01-31

Fabian Lindbäck höll tungan rätt i mun inför mycket och högljudd publik i segern mot AIK.
Bild:D-foto

SPORT | I helgen bjöd Pixbos partners alla på fri entré och härlig underhållning i Wallenstam Arena när herrlaget mötte AIK och damerna tog sig an Sirius. Nästan 800 personer höll igång på läktarna och till publikens stora glädje vann Pixbo båda matcherna.

– Det var jättebra stämning och roligt med all publik, säger Helena Neem från Pixbo.

Enkronasmatchen är ett vedertaget begrepp för att samla in extra pengar på olika idrottsevenemang. För att enkelt förklara så bjuder ett antal sponsorer publiken på fri entré och betalar sedan en summa (1, 2 eller 10 kronor) för varje besökare. I helgen var det Pixbos tur och nästan 800 mestadels Härrydabor slöt upp för att stötta klubben som liksom övriga föreningar har det tufft efter pandemin och samtidigt får högre kostnader för el och hyra.

– Det är tufft läge nu att få det att gå runt, detta är ett sätt att både locka publik och dra in pengar till klubben. Vi har tyvärr blivit tvingade till flera neddragningar och jag får tyvärr lämna sista februari vilket är jättetråkigt. Vi hoppas och tror på att det kommer att vända och därför behöver vi all hjälp vi kan få av sponsorer och publik. Vi har ett stort ansvar för våra 800 ungdomsspelare, säger Helena Neem, affärsutvecklare evenemang hos Pixbo Wallenstam.

– Våra sponsorer hade varit med och bidragit med massa fina priser som vi lottade ut i paus. Sinclairs dansskola underhöll på planen och båda lagen vann sina matcher, vad mer kan man begära? Nu fortsätter vi vårt hårda arbete och siktar på slutspel och en hel del andra spännande händelser i samband med våra evenemang, säger Helena.

Hur gick då matcherna? Herrarna mötte AIK och hade 2-1 efter första perioden. I andra tog man kommandot direkt och gjorde 3-1 efter 25 sekunder innan AIK svarade och reducerade till 3-2. Andra perioden slutade ändå solklart till hemmalaget med 4-1 och totalt 6-2 efter två perioder. Sista perioden blev ett riktigt målfyrverkeri som slutade 5-4 till Pixbo. Slutresultatet 11-6 kom i öppet mål genom Martin Östholm med 30 sekunder kvar. Martin Östholm och Felix Lanver gjorde tre mål vardera för Pixbo.

Damerna tog också ledningen med 2-1 i första perioden mot Sirius med mål av Emma Stenberg och Eliska Krupnova. I andra både reducerade och kvitterade Sirius för att även ta ledningen med 3-2 efter fem minuter. Pixbo vände tillbaka till 4-3 innan Sirius kvitterade till 4-4 efter 19 minuter genom Charlotte Bravo. Bravo tyckte även hennes lagkamrater och hoppades på fortsatt fördel i tredje perioden.

Laget följdes även åt i tredje fram till 5-5 innan Cajsa Elm tryckte in 6-5. Sedan gör hemmalaget tre raka mål och slutresultatet blir 9-5. Tre mål av Cajsa Elm och damlaget fortsätter skugga Thorengruppen endast en poäng bakom serieledarna. Herrlaget jagar Kalmarsund för att få fördel av hemmaplan i en kvartsfinal, nu är det tre poäng upp till en femteplats.