Det gick som en dans för Sävehof


Denny Bågenholm 2024-02-26

Det gick som en dans när Höör besegrades i Estrad inför drygt 1 000 åskådare.
Bild:Tommy Holl
Det gick som en dans när Höör besegrades i Estrad inför drygt 1 000 åskådare.

Nytt cupguld när Sävehof vann Final4 i Estrad.
Bild:Tommy Holl
Nytt cupguld när Sävehof vann Final4 i Estrad.

Nina Koppang gav sig själv en spark i baken efter att hon slarvat bort en straff.
Bild:Tommy Holl
Nina Koppang gav sig själv en spark i baken efter att hon slarvat bort en straff.

Det var en gulsvartklack på plats som firade länge efter matchen.
Bild:Tommy Holl
Det var en gulsvartklack på plats som firade länge efter matchen.

SPORT | Laget försvarade sitt cupguld och vann åter över Höör. Trots att det började lite i otakt kopplade Nina Koppang och kompani greppet i början av andra halvlek och vann med 33–26 i Final4 i Estrad, Alingsås.

– Jag vill ju inte att vi ska förlora idag, sa jag till mig själv efter straffmissen, säger Nina Koppang.


 

Det var upplagt för en prestigematch mellan Höör och Sävehof där Partillelaget har vunnit tre finaler. SM-guld 2018 och 2023, samt cupguld 2023. Höör vann SM-guld 2017 och var laddade för ett cupguld. Höörs semifinal mot Önnered var väldigt spännande vilken Höör vann till slut, medan Sävehof hade en betydligt lättare resa mot Kristianstad. Skulle det avgöra finalen i Estrad på söndagseftermiddagen?

Det syntes dock ingen trötthet hos Höör som inledde med en 3–1-ledning efter shootouten. När matchen väl började gick Höör för fullt direkt, raskt hade man en ledning med 7–3 och Sävehof såg lite tagna ut. De som följt laget under säsongen vet dock att en dålig start inte behöver innebära någonting när slutsignalen går.

Vid 4–7-underläge plockar en fenomenal Johanna Bundsen ett kantavslut och Nina Koppang sätter 5–7 efter tio minuter. Och här börjar man misstänka att Höör aldrig kommer att klara av att spela det snabba spelet man gjort inledningsvis. Sävehof spelar ett på gränsen till brutalt försvarsspel där Felicia Granat är ruskigt bra och får med sig hela laget.

Höör sätter 7–10 på straff efter en knapp kvart och nu hittar Sävehof takten, och det börjar lukta rock’n'roll i Estrad. Sävehof är ikapp, 11–11 efter 20 minuter, där Johanna Bundsen precis innan tagit en straff. Resten av halvleken följs lagen åt men Höör har mycket svårare att komma igenom Sävehofs stenhårda försvar.

Med minuten kvar tar båda lagen var sin timeout och det står 14–14 på tavlan och Partillelaget har bollen. Koppang som några minuter innan missat en straff, något som gav henne tändvätska, gör 15–14. Bundsen räddar Emma Nuhanovics skott och Laura Jensen sätter halvtidsresultatet, 16–14 i öppet mål.

Nina Koppang analyserade lagets första halvlek.
– Vi vet att de kommer komma ut med allt de har de första tio minuterna. Vilket de också gör, de trycker på mer och de får in några fler bollar. Vi orkar mer och vi orkar över längre tid. vilket märks sista kvarten. Sen får vi två snabba mål precis på slutet. Där känns det som om det börjar vända, säger hon.

Höör ger inte upp utan kommer ut lika taggade i andra halvlek men nu är Sävehof med på  tangon och ser till att avståndet fortfarande är två bollar, 20–18 när Sävehof får straff som Thea Stankiewicz sätter fram till 21–18 och nu börjar tröttheten synas hos Höör som går runt på färre antal spelare. Bundsen räddar, Koppangs kompani gör mål framåt och försvaret leds av Felicia Granat och där kommer inga Höörspelare igenom.

Ledning för Sävehof med 25–20 med kvarten kvar och det börjar dansas samba på läktaren där Sävehofs klack håller till. Sävehof trycker på och Höör står på hälarna, 29–20 med tio minuter kvar och Sävehofs spelare kör hardstyle när Höör dansar tryckare utan partner. Matchen är avgjord och Sävehof vinner med 33–26.

Du har det tufft i första halvlek, sen är du helt överlägsen i andra. Vad händer?
– Nej, alltså jag skulle säga att i första halvlek så bränner jag en straff, där och då känner jag bara att vad håller jag på med? Så jag typ flippar den och den går över mål, säger Nina Koppang.

– Då kände jag bara att det tände någonting i mig och jag ville ju inte att vi skulle förlora idag. Så jag bara körde på och sen så öppnades det luckor och jag fick väl mer självförtroende på vägen. Otroligt skönt att det sitter i en sån här match.

Skönt att få vinna mot Höör igen?
– Ja, men det är så gött, vi förlorade mot dem senast vi mötte dem i ligan. Så att bara känna att vi fick en vecka ledigt nu utan några matcher innan cupen var väldigt skönt. Och vi har slipat och vi har kämpat och vi har ju inte varit ett fullt lag på hela säsongen. Så jag är så jäkla, förlåt att jag svär, men stolt över det här laget, säger en överlycklig Nina Koppang efter slutsignalen.

Även Elin Karlsson har en fin eftermiddag och är väldigt glad med vinnarhatten på plats på huvudet.
– Det känns jättebra. Skitkul att göra det med det här laget, säger hon glatt.

Du spelade på en ganska ovanlig position idag?
– Ja! Jag har ju varit lite grann under säsongen på kanten och nu det senaste också och tränat lite grann och så. Så det var bara att gå in och köra sitt bästa och ta chansen att få det. Jag har fått förtroende från tjejerna att jag ska göra det och då får man lita på dem, säger Elin.

Du är tillbaka i Sävehof, känns det bra?
– Det känns jätteskönt. Det känns som att komma hem. Det gör det verkligen. Jag har vuxit upp här och med allting runt omkring. Så det är jätteskönt, säger hon och jublar.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Threads – https://www.threads.net/@lokalpressen
X - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.