VM-hjälten från 1958 ger bort sina familjeklenoder


Leif Lundvall 2021-11-04

<div class=\
Bild:Leif Lundvall

Reino Börjesson iklädd pappa Eriks hatt. Här tillsammans med Jonseredsprofilerna Elof ”Loffe” Johansson, Christer Zacharoff och Gert Johansson.<div class=\
Bild:Leif Lundvall

På museet kan man kolla in Konrad Törnqvists fotbollsskor från tidigt 1900-tal. Konrad spelade i Jonsered men hann också med nära 500 matcher för IFK Göteborg.Tre gamla Jonseredsspelare som alla har drygt 90 år på nacken. Gunnar Samuelsson, Reino Börjesson och Elof Johansson.
Bild:Leif Lundvall

Tre gamla Jonseredsspelare som alla har drygt 90 år på nacken. Gunnar Samuelsson, Reino Börjesson och Elof Johansson.<div class=\
Bild:Leif Lundvall

Reino Börjesson på Hembygdsmuseet tillsammans med företagsledaren David Gibson.Många av legenden Reino Börjessons fotbollsminnen finns nu att beskåda på Jonsereds Hembygdsmuseum. Bland annat detta nummer av Rekordmagasinet.
Bild:Leif Lundvall

Många av legenden Reino Börjessons fotbollsminnen finns nu att beskåda på Jonsereds Hembygdsmuseum. Bland annat detta nummer av Rekordmagasinet.<div class=\
Bild:Leif Lundvall

Den legendariske och otroligt populäre Erik ”Börje” Börjessons rock och hatt finns på museet. Erik räknas som svensk fotbolls första riktigt stora stjärna och spelade bland annat Sveriges allra första landskamp.PARTILLE | 1958 tog Sverige VM-silver i fotboll med Reino Börjesson från Jonsered på mittfältet. Det var ett fantastiskt lag med legendariska spelare som de flesta fotbollsintresserade, i alla fall de lite äldre, kan räkna upp i sömnen.


– Ja, det var många kända profiler som var med. Det var Nacka, Gunnar Gren, Agne, Julle, Nisse Liedholm, Kurre Hamrin, Orvar Bergmark, Sigge Parling, Rio-Kalle, Axbom och jag som startade i finalen på Råsunda, säger Reino Börjesson som minns VM-upplevelsen som helt fantastisk.

Nu har Reino gett bort sina minnesvärda fotbollssaker till Jonsereds IF som ställer ut dem tillsammans med mycket annat från den 100-årsfirande klubben.

– Vi har flyttat från Furulund till en lägenhet nere i Partille, Lilian och jag, och vi har inte så gott om plats för allt längre så därför ville jag skänka grejerna till Jonsereds IF. Det är min moderklubb och den ligger mig så varmt om hjärtat. Men GT:s Kristallkula som jag fick 1951 har jag lämnat kvar hemma, skrattar den legendariske mittfältaren.

Reino är nu 92 år och tillsammans med Kurre Hamrin den ende från startelvan 1958 som fortfarande är i livet.

– Jag mår bra och jag får väl skylla min höga ålder på pappa Erik och hans gener. Han blev 97 år, säger Reino.

Platsen för utställningen är Porthuset vid Jonsereds fabriker där Hembygdsföreningen har sin hemvist.

Läs hela artikeln i morgondagens Lokalpressen Partille.

 


Skriv ut

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.