Partillemodellen - ett vinnande koncept


Denny Bågenholm 2022-06-09

Olika ideologier men inte oense, i Partille arbetar man tillsammans för invånarna. Eva Carlsson, Thorbjörn Carlsson och Marith Hesse.
Bild:Denny Bågenholm
Olika ideologier men inte oense, i Partille arbetar man tillsammans för invånarna. Eva Carlsson, Thorbjörn Carlsson och Marith Hesse.

PARTILLE | När partierna i kranskommunerna bråkar högt och lågt är det ett bra klimat bland partierna i Partille, med samarbete istället för motsättningar. Något som pågått under lång tid om man frågar politikerna i kommunen. Partille har styrts av en högermajoritet de senaste 24 åren. Moderaterna har 13 mandat och socialdemokraterna 11, det är de två största partierna i Partille kommun.

Även om det finns många ideologiska skillnader mellan de olika blocken kan man sammanfatta arbetet i kommunfullmäktige med “samarbete” både S och M vill gärna framhålla att klimatet är gott även om det skiljer när det gäller olika budgetfrågor som vård, skola och omsorg.

Eva Carlsson och Thorbjörn Carlsson är två av Socialdemokraternas 11 ledamöter i fullmäktige som består av 51 ledamöter och 29 ersättare.

– Partille är ingen bruksort med pappersbruk eller stålverk, folk bor här och vill ha det så bra som möjligt. Så andan med det goda samarbetet inom politiken har funnits sedan Lars kjellgrens tid och även innan dess. Man bor här, man lever här. När valet är gjort är vi överens i det mesta för det finns inte så många andra stora frågor förutom de rent politiska där vi tycker olika, alla vill åt samma håll och det är att ha så god levnadsstandard som möjligt, säger Thorbjörn Carlsson.

Marith Hesse (M) som är kommunstyrelsen ordförande håller med Eva och Thorbjörn.
– Det är viktigt att vi har ett gott klimat och jobbar för samma frågor, Jag älskar dessutom Partille och bott här hela livet och då är det ju enklare att se vad som krävs för att även andra skall må bra. Självklart finns det ju saker vi inte tycker lika om, men att vara politiker ingår det att kompromissa för att få ett så bra resultat som möjligt.

Alla tre håller föreningslivet högt och tycker det är enormt viktigt. Inte bara IK Sävehof som naturligtvis är kommunens stolthet utan även alla andra föreningar. De hjälper till att ge ungdomar en meningsfull fritidssysselsättning och gör invånarna friskare.

Hur kommer det sig att Partille är så bra på samarbete och har en gemensam agenda?
– Vi har en tradition sedan lång tid tillbaka och vi har lärt oss hur vi skall jobba, det gäller även de nya politikerna i kommunen som snabbt kommer in i arbetsmodellen. Socialdemokraterna har ofta varit ett regeringsparti men i Partille mest i opposition. Det har spelat in men framförallt är det ju människorna i de olika partierna som funkar bra tillsammans. Alla är väldigt måna om kommunen oavsett partifärg, säger Thorbjörn Carlsson.

 – Vi har varit i opposition under 24 år och det kräver uthållighet och skicklighet att få igenom våra frågor och då gäller det att vi har en god ton, det går ju inte att bara rösta ner alla förslag som inte vi gillar, fortsätter Thorbjörn Carlsson.

Snart är det val och vad vill Socialdemokraterna att invånarna skall rösta om?
– Det är välfärdsfrågorna i synnerhet, stärka skolan, bättre vård. Vi behöver fler som arbetar med omsorg, vi blir äldre och äldre och då krävs det fler som kan ta hand om oss, säger Thorbjörn.
– Som gammal rektor är det oerhört viktigt att alla barn får en bra start i livet, det behövs mer personal i skolorna, tillägger Eva Carlsson.

Sommaren närmar sig och den riktiga valupptakten börjar direkt efter semestrarna i början av augusti, då kommer du få mycket mer valsnack inför den 11 september. Men redan nu kan du följa vår valskola signerad K-G Bergström på hemsidan, trevlig läsning.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_eu

Till alla Lokalpressens läsare, njut av semestern, smörj er ordentligt och glöm inte följa Lokalpressen på hemsidan, Facebook, Instagram och Twitter. Den enda tidningen med DINA lokala nyheter helt gratis i brevlådan, på webben, i telefonen, i appen och sociala medier hela sommaren.
Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.