Partille kommunhus rockar – "Heaven and Hell" eller "Life on Mars"?


Denny Bågenholm 2023-04-22

Bengt Randén och Thorbjörn Carlsson mötte upp för att duellera på skivmässan i Partille Kulturum. Vem hade bästa skivan?
Bild:Denny Bågenholm
Bengt Randén och Thorbjörn Carlsson mötte upp för att duellera på skivmässan i Partille Kulturum. Vem hade bästa skivan?

Vinnande album. Alice Cooper – \
Bild:Denny Bågenholm
Vinnande album. Alice Cooper – "Love it to Death" (Bengt) och AC/DC - "High Voltage" (Thorbjörn).

Thorbjörns tvåa, Black Sabbath – \
Bild:Denny Bågenholm
Thorbjörns tvåa, Black Sabbath – "Heaven and Hell" och Bengts, Thin Lizzy – "Johnny the Fox".
 


3. Motörhead – \
Bild:Denny Bågenholm
3. Motörhead – "Ace of Spades" (Thorbjörn) och David Bowie – "Hunky Dory" (Bengt).

4. Iron Maiden – \
Bild:Denny Bågenholm
4. Iron Maiden – "The Number of the Beast" blev Thorbjörns val och Bengt valde Marvin Gaye – "What's going on".


På femte plats kom Guns N' Roses – \
Bild:Denny Bågenholm
På femte plats kom Guns N' Roses – "Appetite for Destruction" enkigt Thorbjörn Carlsson och Bengt la rösten på Led Zeppelin – "3"


PARTILLE | Kommundirektören Bengt Randén och kommunstyrelsens vice ordförande Thorbjörn Carlsson har en favorithobby: Musik. Framförallt älskar de vinylskivor. Lokalpressen gav dem chansen att ranka sina fem favoritalbum – och inte helt oväntat slank det med ett gäng låtar i farten.

 

– "Heaven and hell" med Black Sabbath är världens bästa låt, säger Thorbjörn bestämt. Bengt Randén är dock inne på en annan höjdare: David Bowies "Life on Mars".
– En fantastisk låt och fantastisk platta, säger Bengt.

Bengt Randén berättar om hur det hela började i Karlskoga för 50 år sedan.
– Musikintresset kom verkligen inte hemifrån. Jag hade ingen i familjen som var musikintresserad, utan jag började samla singlar när jag gick i mellanstadiet. Detta var uppe i Karlskoga på 70-talet. Sen blev det automatiskt att jag fick hålla i skolans klassfester, jag hade ju musiken. Jag köpte alla listettor och tvåor på tio-i-topp under många år.

– Det var både för låtarna men även omslagen, grejen, miljön, känslan. Det var och är något magiskt. Det är någonting med musik som fångade mig tidigt. På den tiden fanns inte MTV och inga sociala medier. Så när man öppnade en rocktidning och såg exempelvis en stenhård Alice Cooper eller någon annan rockstjärna, så gick det rätt in i hjärtat. Jag var fast, säger Bengt Randén.

Thorbjörn Carlsson har en liknande historia.
– Det började i mitten på 70-talet. Jag är sladdbarn i familjen och har en tio år äldre bror och en nio år äldre syster. Därför var det mycket musik i familjehemmet när jag växte upp. Sen blir man snabbt präglad som ung. Syrran var väldigt inne på Sweet och T. Rex, ganska glammiga grejor men även tidig Black Sabbath. Brorsan däremot, där var det mer Hoola bandoola och svensk progg. Så när jag skulle hitta min egen musikidentitet så var det om man skulle gilla Sweet eller Kiss, säger han och fortsätter:

– Kiss var ju mycket fräckare än Sweet med sina målade ansikten och en cool scen med mycket pyroeffekter, men även Black Sabbath var tidiga favoriter. När Black Sabbath kom till Scandinavium i april 1977 fick syrran gå på konserten, men inte jag. Jag fick stanna hemma och var jättebesviken. AC/DC var då förband till Black Sabbath. Efter konserten hamnade Malcolm Young i bråk med Black Sabbaths basist Geeze Butler. Ett bråk som slutade med att AC/DC hoppade av turnén och flög hem. Konserten var också Mark Evans sista konsert med AC/DC.

Läs mer i tidningen >>>

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv utAnnons

Egen annonsera b

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.