Partille Cup är tillbaka efter pandemin - start på måndag


Denny Bågenholm 2022-07-01

Generalsekreterare Fredrik Andersson har bråda dagar veckan före Cupen. Men glädjen över att vara igång igen går inte att missa.
Bild:Denny Bågenholm
Generalsekreterare Fredrik Andersson har bråda dagar veckan före Cupen. Men glädjen över att vara igång igen går inte att missa.

Nytt kontor på Gothia Park har skapat mer synergi mellan Partille och Gothia Cup. Nu arbetar evenemangsavdelningen med båda cuperna.
Bild:Denny Bågenholm
Nytt kontor på Gothia Park har skapat mer synergi mellan Partille och Gothia Cup. Nu arbetar evenemangsavdelningen med båda cuperna.

PARTILLE | Efter tre år utan Partille Cup återstartar världens största handbollsturnering den 4 juli med 1071 lag och 18 300 deltagare från 30 nationer. – Att äntligen få göra en turnering igen toppar allt, säger generalsekreterare Fredrik Andersson.

Partille Cup är världens största handbollsturnering och 2019 firades ett mäktigt 50-års jubileum. Sedan kom pandemin och turneringen blev tvingad till uppehåll de senaste två åren. Förutom den vanliga ungdomscupen spelas även EOC som är European Open, eller EM för 17-åringar. Senast blev Elias Ellefsen a Skipagötu som numera spelar i Sävehof den stora stjärnan som tog guldet till Färöarna.
– något som fått en oväntad effekt på antalet färöiska lag som deltar i turneringen. Det är runt tre gånger fler deltagande lag från Färöarna i år än vad det var 2019. Heden och Kviberg är som vanligt de stora spelområdena, medan European Open spelas i Valhalla sporthall med finalen i Scandinavium.

Hallå där Generalsekreterare Fredrik Andersson, hur går det?
– Tack bra, vi är mitt i de sista förberedelserna och är väldigt glada över att äntligen få starta igång turneringen igen. Att nästan 1100 lag är anmälda trots världsläget och att det fortfarande finns pandemirestriktioner är en ordentlig framgång måste jag säga. Det är mest europeiska lag men även Brasilien och Chile finns representerade i år.

Ni flyttade från Partille Arena och ut till Gothia Cup under pandemin, varför då?
– Partille Cup och Gothia Cup har alltid haft ett nära samarbete. Nu har vi bildat en gemensam evenemangsorganisation som vi hoppas skall ge oss samordningsvinster. Det ger en trygghet att samordna, där vi kommer att skapa fler synergieffekter samtidigt som det ger oss möjlighet att investera i att skapa ännu bättre turneringar så deltagarna får en ännu bättre upplevelse.  Tävlingsdelen är fortfarande separat. Partille Cup arrangeras fortfarande av IK Sävehof och Gothia Cup av BK Häcken.

Har Rysslands krig med Ukraina förändrat något?
– Vi tycker att det är fruktansvärt det som händer och Ryssland har passerat en gräns som är oacceptabel. Vi har valt att inte tillåta ryska att deltaga i turneringen. Samma beslut som såväl Europeiska som Internationella handbollförbundet har tagit gällande sina evenemang. När vi fattade beslutet hade vi inga lag anmälda från Ryssland då de haft stora problem redan innan kriget med pandemin. Våra ambassadörer i Ryssland beklagar allt som händer och hoppas att de kan återkomma i framtiden med ungdomslag. 2019 hade vi ett lag från Ukraina, men de hade ingen möjlighet att deltaga i år.

Vad kan man se fram emot under veckan?
– Färre spelområden är positivt då det antingen är i centrala Göteborg med Heden som mittpunkt eller Kviberg. Det blir enklare att se många matcher utan att resa långt.
Invigningen är åter i Scandinavium och det är spännande då ribban höjs varje gång och jag hoppas showen blir den bästa någonsin. Alla deltagare kommer att kunna gå och det kommer även finnas biljetter för allmänheten som finns att köpa på nätet.

Några nya världsstjärnor att upptäcka?
– skrattar, ja om det vore så enkelt att veta innan vilka som skall bli stjärnor. Men det är sant att vi har lyckats få in en del kommande stjärnor under invigningen som; Hanna Ferm, Liamoo och Sara Ludvigsson. Men det är som på handbollsplanen, svårt att veta innan turneringen vem som blir årets utropstecken. Men att det blir någon eller några kan jag garantera för många världsstjärnor har spelat Partille Cup någon gång i sitt liv.

Några nyheter för i år?
– Att vi kör turneringen igen känns som en rejäl nyhet, säger Fredrik och skrattar. Nej inga direkta nyheter. Vi fokuserar på att komma igång och få göra en turnering igen. Men vi har instiftat en Fairplay kampanj som heter “Celebrate The Game” där vi kommer ha tydlig närvaro med delegater och matchfunktionärer på planerna. Lagen kommer bedömas enligt våra värdegrunder som stämning, hur ledare och spelare agerar mot domare och motspelare men även den egna publikens uppförande kommer registreras. Det blir fem trofeér som vinnarna får ta med sig hem och lagen blir även uppmärksammade på hemsidan.

Avslutningsvis vad har du saknat mest?
– Att få stå på Heden och träffa en massa människor, att få se ut över tusentals spelare, ledare och publik på planerna, det har jag saknat mest avslutar Fredrik Andersson.

Partille Cup 2022
Datum: 4–9 juli, i Göteborg.
Deltagande lag: 1 071.
Deltagare: 18 300.
Antal nationer: 30.
Åldersgrupper: 8–21 år.
Medelålder: 15 år
.
Största klassen: Flickor 15 (106 lag).
Pojklag: 498 (46,5%).
Flicklag: 573 (53,5%)
.
Svenska lag: 499 (46,5%).
Utländska lag: 572 (53,5%).
Matcher: 3 750.
Livestreamade matcher: 2 830.
Domare: 250.
Funktionärer totalt: 1 300.
Antal spelplaner: 56.
Antal skolor: 34.
Antal hotell: 13.
Deltagande landslag i European Open Championship W16: Tjeckien, Estland, Färöarna, Finland, Frankrike, Island, Lettland, Montenegro, Nederländerna, Norge, Polen, Rumänien, Slovenien, Spanien, Sverige och Schweiz.

Partille Heden Center och Kviberg är som vanligt de stora spelfälten, medan European Open spelas i Valhalla sporthall med finalen i Scandinavium.


Tipsa en vän     Skriv utJohn Scotts partille

Improve

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.