Länkhemmet i Partille läggs ner: ”Vi sparkas rakt till Systembolaget”


Denny Bågenholm 2023-05-20

Margareta Antonsson, chef för social- och arbetsförvaltningen i Partille kommun. Mikael Lundström och Kaj Brandt bodde på Länkhemmet och har försökt starta en ny styrelse för att kunna driva föreningen vidare.
Bild:Hanna Uhlin
Margareta Antonsson, chef för social- och arbetsförvaltningen i Partille kommun. Mikael Lundström och Kaj Brandt bodde på Länkhemmet och har försökt starta en ny styrelse för att kunna driva föreningen vidare.

PARTILLE | På Länkhemmet Partille har otaliga missbrukare fått hjälp med bostad och tillfrisknande sedan starten 1953. Nu står huset tomt efter att den tidigare styrelsen plötsligt valt att avgå. Länkhemmets hyresgäster rasar och menar att styrelsen och kommunen har skött det illa.

 

Men meningarna går isär kring vad som faktiskt har hänt med Länkens Partilleverksamhet.
För en tid sedan blev Lokalpressen kontaktade av en av Länkens tidigare hyresgäster som menade att det ”låg en hund begraven” i turerna kring Länkhemmet som funnits i Partille i 70 år. Här har personer med alkoholproblem kunnat hyra in sig till en billig penning, trots betalningsanmärkningar och missbruksproblematik. Kärnan i verksamheten handlar om att erbjuda ett nyktert och stöttande sammanhang och Länkhemmet har även fungerat som mötesplats för Länkens övriga medlemmar.

Länkhemmets verksamhet har bedrivits av Kamratföreningen Länken Partille, en lokal stödorganisation som är knuten till riksorganisationen Länkens Kamratförbund. Länkhemmets hyresgäster har betalat hyra till Partille kommun, som i sin tur har stått på hyreskontraktet och betalat hyra till husägaren Partillebo.

Lokalpressen möter upp Kaj Brandt och Mikael Lundström som bott i huset i närmare tre år. För dem har Länkhemmet varit en livboj som gett dem tak över huvudet och hjälp att hålla sig nyktra.
– Föreningen har funnits länge och fungerat bra. Jag har till exempel varit nykter och skaffat körkort och bil under min tid i huset, berättar Kaj Brandt över en kaffe.

I höstas påbörjades en omfattande renovering av det gula huset som ligger några minuters gångväg från Partille station. Samtliga hyresgäster blev tvungna att flytta ut men lovades att kunna flytta tillbaka när renoveringen var klar strax efter årsskiftet. Men så blev det inte. I början av året valde Länkhemmets alla styrelsemedlemmar nämligen att avgå. Styrelsens beslut att avgå ska delvis ha grundat sig på en rejäl hyreshöjning som berodde på renoveringen och det faktum att Partillebo skulle ta över underhållsansvaret för huset.

När styrelsen upplöstes förvann även avtalet med kommunen och Partillebo, med konsekvensen att hyresgästerna inte längre kunde flytta tillbaka till Länkhemmet. Istället för att flytta in i ett nyrenoverat hus fick Kaj, Mikael och de andra hyresgästerna plocka ihop sina saker och se sig om efter ett annat boende. Den före detta styrelsen ska också ha berättat att det fanns en obetald skuld till Partillebo för våren 2023, när huset stått tomt.

Läs mer i tidningen >>>

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.