Lägre andel långtidsarbetslösa i Partille


Denny Bågenholm 2023-02-17

Långtidsarbetslösheten minskar på lång sikt men sedan december är resultatet omvänt, då har arbetslösheten ökat i Partille kommun.
Bild:Denny Bågenholm
Långtidsarbetslösheten minskar på lång sikt men sedan december är resultatet omvänt, då har arbetslösheten ökat i Partille kommun.

PARTILLE | Andelen som varit utan arbete i minst ett år i Partille i januari var lägre än för ett år sedan. Men jämfört med i december har antalet långtidsarbetslösa ökat.


 

I januari hade 372 Partillebor varit arbetslösa i minst ett år, vilket är elva fler än månaden innan. 372 personer motsvarar 1,9 procent av arbetskraften i kommunen – andelen långtidsarbetslösa är 0,5 procentenheter lägre än samma månad för ett år sedan.

Antalet som står allra längst från arbetsmarknaden – som varit utan arbete utan i minst två år – har minskat jämfört med samma månad för ett år sedan: från 237 till 212, eller 1,1 procent av arbetskraften i januari 2023.

I Trollhättan finns länets högsta långtidsarbetslöshet, 4,4 procent, medan Härryda, Tjörn och Öckerö har lägst (1,0 procent). I Västra Götaland som helhet hade 20 766 personer (2,4 procent) varit arbetslösa i minst ett år i januari. Det är 209 personer färre än månaden innan, och det är den artonde månaden i rad som antalet sjunkit.

Högre andel äldre långtidsarbetslösa
Av de 372 personerna som varit arbetslösa i mer än ett år i Partille kommun är 108 personer mellan 55 och 65 år och 18 är mellan 18 och 24 år. För den äldre gruppen är andelen arbetslösa 2,7 procent medan den i den yngre gruppen är 1,0 procent. Även i riket som helhet är långtidsarbetslösheten högre i gruppen äldre.

Långtidsarbetslösa i Partille
146 av de långtidsarbetslösa i Partille är födda i Sverige, medan 226 är födda utomlands. Det innebär att långtidsarbetslösheten bland Sverigefödda är 1,0 procent, medan den är fem gånger så hög – 4,5 procent – bland födda utomlands. Även i riket som helhet är arbetslösheten högre bland utrikesfödda.

Även när det gäller utbildningsnivå är skillnaderna stora. 103 av de som varit arbetslösa i minst ett år har inte någon gymnasieutbildning, vilket motsvarar en långtidsarbetslöhet på 6,2 procent i den gruppen. Det kan jämföras med 1,9 procent bland dem som gått ut gymnasiet och 1,2 procent bland dem som studerat vidare efter gymnasiet.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.