Karins handbollsfotokonst visas upp i samband med VM


Jonas Bengtsson 2023-01-12

Karin Celander framför sin fotokonstutställning \
Bild:Jonas Bengtsson
Karin Celander framför sin fotokonstutställning "Beside(s) the goal" på Gothia Towers i Göteborg. Under VM är hon ackrediterad som pressfotograf till alla matcher i Göteborg och är anlitad av Svenska handbollförbundet för att bevaka öppningseventet och fånga premiärstämningen i kväll. Till vardags målar hon även akvarell och har ställt ut flera gånger – samt är rektor på Hulebäcksgymnasiet

PARTILLE | I kväll inleds handbolls-VM för herrar då Sverige möter Brasilien i Scandinavium. Ett långt Palicka-utkast därifrån, i Gothia Towers, kan den intresserade beskåda Karin Celanders utställning på samma tema.

– Jag vill förena sport med fotokonst, säger fotografen från Sävedalen.I morgon klockan 17-19 är det vernissage för Karin Celanders fotokonstutställning med namnet “Beside(s) the goal”. Och som titeln antyder har den röda tråden handlat om att skildra favoritsporten handboll på ett annorlunda sätt. För knappt någon av de 28 upphängda bilderna skulle kunna kategoriseras som ett klassiskt matchfotografi som man ser i tidningen.

— Jag har försökt hitta en annan vinkel på det hela. Fokus har inte varit på matchsituationer utan den röda tråden är att jag ville skildra det som ligger bakom sporten. Som värderingar, värdegrund och laganda, säger Karin Celander när Lokalpressen träffade henne tidigare i dag.

Till vardags är Karin rektor på Hulebäcksgymnasiet, och det var just under ett jobbmöte i våras på hotellet som hon fick idén om att ställa ut sina handbollsbilder, som härstammar från en fotokurs på Akademi Valand. Även den galleriansvariga höll som tur med om att det var en bra idé.

— Nu när handbolls-VM kommer till Göteborg så kändes det som en kul möjlighet att se om man kan förena de här arenorna med både sport och fotokonst.

Hur började fotointresset?
– Det började egentligen när det blev för jobbigt att sitta på läktaren. Jag har tre barn och de har spelat i Sävehof alla tre. Och det var särskilt när den äldste började komma upp i en ålder där det dels var så gräsligt spännande i både anfall och försvar för att äldsta sonen var målvakt och jag var på helspänn hela tiden.

— Men delvis också för att jag hade svårt för jargongen emellanåt på läktaren. I 99 procent av fallen är den otroligt positiv och peppande, men ibland så kommer kommentarer och man värderar spelare fastän att de är väldigt unga, det här föräldrasnacket. Så jag pallade inte med mer utan ställde mig vid sidlinjen och fotade i stället. Nu har jag hållit på och fotat i många år och det har blivit mer än ett intresse.

Noah och Liv spelar inte längre, men däremot sonen Malte som är kantspelare i Sävehofs A-lag.

Ungdomar, Handboll för alla, Sävehof- och landslagsspelare men även vattenflaskor, målburar och en klisterburk porträtteras i utställningen som finns på plats i Gothia Towers galleri på entréplan fram till den 29 januari.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv utAnnons

Egen annonsera b

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.