Han är självförsörjande på el: ”Bästa vapnet mot Putin”


Hanna Uhlin 2022-10-18

Allt fler väljer solceller. Furuskogsbon Turan Aliyev är en av dem.
Bild:Tommy Holl
Allt fler väljer solceller. Furuskogsbon Turan Aliyev är en av dem.

PARTILLE | För snart ett år sedan installerade Turan Aliyev solceller på sin villa i Furuskog. Nu drivs hela huset av egenproducerad solel som även säljs vidare som överskottsel.
– Det är framtidens investering till mig och vårt samhälle, säger han.

 

Solel blir allt populärare, både i Partille och Sverige i stort. I år har närmare 100 solcellsanläggningar installerats i Partille som nu klättrar tolv placeringar i Solcellstoppen, en årlig rakning som görs av Svensk Solenergi. I Partille återfinns mer än hälften av den installerade effekten i anläggningar under 20 watt, vilket innebär att det framför allt är småhusägare som står för ökningen.

Turan Aliyev är en av alla Partillebor som valt att installera solpaneler. På familjens hustak i Furuskog blänker 36 solpaneler i höstsolen. Dessa försörjer familjens hus med el och genererar så pass mycket energi att de även kan sälja överskottet.

– Det täcker allt. När solen skiner produceras det mer, men de genererar el även när det regnar. Idag har jag producerat 21 watt än så länge. I somras låg rekordet 100 kilowatt, så ungefär så kan det se ut, säger han och visar upp en app där man kan se exakt hur mycket el som produceras, förbrukas och säljs som överskott.

Läs mer i tidningen >>>

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_eu

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.