Fullt ställ i Björndammen


Denny Bågenholm 2024-03-09

Banan i Partille är 44 meter lång och avverkas på några sekunder.
Bild:Tommy Holl
Banan i Partille är 44 meter lång och avverkas på några sekunder.

Snövit och... Förlåt, Mia och hennes \
Bild:Tommy Holl
Snövit och... Förlåt, Mia och hennes "gubbar" som alltid vill vara snabbast i runt banan.

PARTILLE | Full gas och de snabba bilarna kommer upp i 150 kilometer i timmen vilket ger en varvtid på drygt fyra sekunder på den 44 meter långa banan i lokalen under garaget i Partille. En våt dröm för stora och små pojkar.

 

Det mekas med motorer, provkörs på den åttafiliga banan och snackas mellan “gubbarna” på plats. Över det hela vakar Mia Ekman som är klubbens “morsa” och som ser till att allt från varvtider, spårbyten och fikastunder sker effektivt. – Min man har varit med sedan tidigt 70-tal och jag har varit med och kört tills för något år sedan, nu håller jag i det mesta runt omkring, säger Mia och skrattar.

Allt började 1969 då klubben bildades och namnet GO-69 är en förkortning av "Gothenburg 1969". Klubben hade redan funnits något år under namnet "Team Tequila". 1969 tog emellertid Svenska Bilsportförbundet upp slotracing som tävlingarna på bilbana kallas på programmet och namnet "Team Tequila" ansågs inte passande.

Från början var det Motormännens Helnykterhetsförbund Ungdom, som drev banan i parkeringshuset i Björndammen. MHF-U hade byggt den banan under tidigt 90-tal. GO-69 flyttade österut till Partille där man startade ett samarbete med MHF-U. Den befintliga banan, en "King-track" byggd i början på 90-talet, hade blivit tämligen sliten med åren. Den såldes till Danmark och klubbens nuvarande bana byggdes våren 2000. Sommaren 2009, strax efter klubbens 40-årsjubileum, renoverades banan.

– Vi bytte braid, breddade vissa kurvor och rätade ut rakan, säger klubbens ordförande Kennet Hellström.

Landvetterbon Mia Ekman är är spindeln i nätet. Hon sköter tävlingar, håller koll på gubbarna och handlar det som behövs till fiket. Hon tar även hand om besökare och det går att hyra banan som privatperson eller som företag.

– Det har varit väldigt populärt att hyra banan genom åren för svensexor, möhippor och företagsarrangemang. Vi brukade ha Volvo som kom hit med sina konsulter och tävlade mot varandra. Det finns speciella bilar som vi använder när det är uthyrning, som går lite långsammare än de vi normalt tävlar med, säger hon.

Det finns tre olika klasser och i Björndammen tävlar man med bilar som gör den 44 meter långa banan på runt 4-5 sekunder. Det finns en snabbare klass som heter Vingbilar och där går det nästan dubbelt så fort, åtta kurvor på drygt en sekund. Men den typen kör man inte i Björndammen.

– Det går alldeles för fort och man håller bara gasen i botten hela tiden, vi har blivit lite för gamla för den typen av tävlingar, säger Kennet Hellström och skrattar.

Hur många är det som tävlar i banracing?
– I Sverige är det mellan 200-300 som tävlar. Vi kör tävlingar nästan varje vecka. Varannan månad har vi en lite större tävling. Det finns en SM-serie och man kör även både EM och VM i slotracing, förklarar Mia.

– Vi kör ju egna tävlingar också, här i Björndammen. På hösten kör vi en tävling som heter RetroNats. Det är gamla modeller av tävlingsbilar som de såg ut på 60-talet. Och så kör vi vår största tävling under året, Göteborg 1000 som vi kör första helgen i december. Då är det mellan 40-50 deltagare från hela Europa. Exempelvis från Estland, Lettland, Finland, Danmark, Norge, Tjeckien och England, berättar Kennet.

Banan i Björndammen är 44 meter lång och tog ett par veckor att bygga. Sen är det inte vem som helst som kan bygga en bana på det här sättet. Just nu finns det framför allt en som bygger den här typen av banor.

– Det finns en kille i Lettland som bygger de flesta banorna. För den är helt ju handbyggd. Så vill man ha en ny bana så ringer man honom. Sen skickar man storleken på lokalen, och så tar han fram en plan med layout och och allt. Sedan gör han klart banan i sektioner hemma i Lettland. Så kommer en lastbil. Och sen tar det en vecka på plats ungefär för att få upp en bana, fortsätter Mia.

Mia berättar att USA är störst i världen på banracing och i Europa är det tjecker och lettländare som är bäst. Även svenska förare är duktiga.

Halva lokalen består av banan och andra halvan är depån där man sitter och mekar med sina bilar. Det är fler som sitter och pillar med motorer, karosser och däck än som kör på banan och det är kanske det som är grejen. Man tjötar lite gött, fixar med sina bilar och tar en fika. Stämningen är dessutom hjärtlig och medelåldern hög.

– Ja, de flesta är ju pensionärer och jag är den enda tjejen, säger Mia. Som fortsätter:
– Det var fler ungdomar förr men nu är de fast bakom sina skärmar vilket är lite synd, det hade varit kul om de kom hit och testade. Sen hade det varit kul med lite mer tjejer också såklart, men det är nog svårt, säger Mia och skrattar.

Historiskt har GO-69 även varit med och arrangerat den allra första VM-tävlingen i slotracing. Den gick 1978 i köpcentrumet Nordstan. 70- och 80-talet kanske var den period då flest förare fanns och banracing var som störst. Mia ser dock att det kanske vänder nu.

– Många vill göra annat än bara sitta framför en dator och nu är det pappor som tar med sina barn som är redo att testa på, så vi har en del tonåringar som har börjat köra, berättar hon.

– Varje onsdag under race-säsongen träffas vi i klubblokalen i Björndammen och kör och umgås. Alla som vill är självklart välkomna hit för att se hur det fungerar, det är bara att mejla eller ringa först, säger Mia Ekman avslutningsvis.

Läs mer i tidningen >>>

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Threads – https://www.threads.net/@lokalpressen
X - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.