BH-installation under bröstcancermånaden


Jonas Bengtsson 2021-10-08

<span>Konstnären Charlotte Cronander Lindh ligger bakom konstinstallationen som består av 42 BH:ar</span>
Bild:Jonas Bengtsson
Konstnären Charlotte Cronander Lindh ligger bakom konstinstallationen som består av 42 BH:ar

PARTILLE | Oktober är internationella månaden för bröstcancer – vilket under hela månaden uppmärksammas i Kulturums foajé med en 13 meter lång BH-konstinstallation. "Det är en installation om systerskap och för att främja forskningen kring den vanligaste formen av cancer bland kvinnor", säger Jonseredskonstnären Charlotte Cronander Lindh.


Innanför Kulturums entré hänger det sedan den 1 oktober en 13 meter lång konstinstallation i taket som består av 42 ihopnystade bysthållare (BH) i varierande färger och storlekar. BH:arna har skänkts till konstnären Charlotte Cronander Lindh av släktingar, vänner, vänners vänner och arbetskamrater.

– Från början var det en installation för systerskap och om att knyta ihop oss kvinnor. Vi behöver varandra och vi är alla systrar, mödrar och döttrar som är mer lika än olika, berättar Charlotte när Lokalpressen träffar henne i Kulturum.

– Det här är samtidigt ett sätt att lyfta fram kvinnlig konst, den röda tråden som allt är uppsatt i symboliserar en navelsträng som fördjupar symboliken i hur vi alla hänger samman.

Ursprungsidén kom när Charlotte städade i sin fasters byrå efter hennes bortgång.

– Och efter att jag pratat med Maria Dahl (kultursamordnare i Partille kommun, reds. anm.) förra sommaren om den här installationen så tyckte hon att den skulle passa bra i oktober som är den månad då bröstcancer uppmärksammas extra.

– Jag tycker det är mäktigt att den nu fått utökad betydelse då den även kan belysa det arbete och den forskning som pågår hela tiden för att minska dödligheten och även uppkomsten av bröstcancer.

Läs hela artikeln i dagens tidning:
https://e-tidning.lokalpressen.eu/2537/partille/455437/2021-10-08/r/5

Skriv ut

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.