Ökat deltagande i brukarundersökning – trivsel och trygghet i topp


Denny Bågenholm 2024-12-30

Petra Runevik, Mattias Olsson Ruppel och Ylwa Wallentin.
Bild:Partille kommun
Petra Runevik, Mattias Olsson Ruppel och Ylwa Wallentin.

PARTILLE | Resultaten från Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) årliga brukarundersökning bland vuxna med insatser inom funktionshinderområdet i Partille är nu klara.

 

Resultatet visar att trivseln i hemmet och tryggheten med personalen ligger i topp hos de svarande.

– Det är inget i årets resultat som sticker ut stort. Inom vissa områden har vi gått framåt, medan andra områden har något sämre resultat än förra året. Men överlag är det mesta positivt, säger Ylva Wallentin, en av två avdelningschefer inom funktionsstödsverksamheten i Partille kommun.

332 personer deltog i årets enkät, vilket motsvarar en svarsfrekvens på 72 procent – en ökning från 58 procent förra året.

– Vi har satsat på att få fler att svara, och det är glädjande att arbetet har gett resultat, säger Petra Runevik, avdelningschef.

Undersökningen, som riktar sig till personer med stöd enligt LSS, Lagen om stöd och service, och SOL, Socialtjänstlagen, syftar till att samla in brukarnas synpunkter för att kunna förbättra verksamheterna.

Enkäten visar att 86 procent av de svarande är nöjda med sin trivsel i hemmet, en siffra som ligger stabilt jämfört med förra året. Tryggheten med personalen har dessutom ökat – från 79 procent förra året till 84 procent i år.

– Vi ser en positiv effekt av den tredagarsutbildning i bemötande som alla medarbetare har genomgått. Den satsningen fortsätter, så att alla anställda får samma grund att stå på, säger Wallentin.

77 procent av de svarande uppger att de får bestämma över viktiga saker i sitt liv, även om resultaten varierar mellan olika verksamheter. En ökning syns särskilt inom personlig assistans och bostäder med särskild service.

– Det visar att våra insatser alltmer möter behoven hos brukarna. Våra metodutvecklare har också handlett personalgrupper, vilket bidrar till att stärka brukarnas självbestämmande, säger Wallentin.

Trots de positiva resultaten finns utmaningar, särskilt inom kommunikation. Vissa brukare känner att de inte blir förstådda eller att de själva har svårt att förstå personalen.

– Vi har satsat på att få fler att svara, och det är glädjande att arbetet har gett resultat. Under året har vi gjort en satsning på att utbilda frågeassistenter i AKK, Alternativ Kompletterande Kommunikation, i syfte att öka delaktigheten för den enskilde, säger Petra Runevik, avdelningschef.

Brukarundersökningen ger värdefull insikt om hur kommunens stödverksamhet fungerar och vad som kan förbättras framöver. Samtidigt visar resultaten att många redan är nöjda med det stöd de får.

– Resultaten i brukarundersökningen ligger på en stabil nivå, men som i alla verksamheter finns det utmaningar och möjligheter till förbättring. Under 2025 kommer vi fokusera på att förstärka brukarnas självständighet och inflytande samt på alternativ kommunikation, säger Mattias Olsson Ruppel (M), ordförande vård- och omsorgsnämnden.

– Vi fortsätter även jobba med kompetenshöjande insatser. Under nästa år kommer exempelvis all personal inom funktionsstöd genomföra första steget i den så kallade nationella yrkesresan. Nyligen kom också glädjande besked om att vi tilldelats medel från omställningsfonden för att genomföra ytterligare en omgång valideringsutbildning för personal inom funktionsstöd, som idag inte har titeln stödassistent, avslutar han.

Följ oss på sociala medier:
Facebook: https://www.facebook.com/lokalpressen

Instagram: https://www.instagram.com/lokalpressen
;
Threads:  https://www.threads.net/@lokalpressen

X: https://twitter.com/lokalpressen_se
E-tidning: https://e-tidning.lokalpressen.se/

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!

Lokalpressen, på webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.