800 nya bostäder – fast det dröjer


Denny Bågenholm 2023-05-22

2013 satte 400 förskoleelever spaden i jorden för att starta bygget av Partille Arena och Partille Port. Menigotomten syns i bakgrunden.
Bild:Denny Bågenholm
2013 satte 400 förskoleelever spaden i jorden för att starta bygget av Partille Arena och Partille Port. Menigotomten syns i bakgrunden.

Tanken hur området som idag benämns som Partille Port skulle se ut färdigbyggt enligt en ritning från 2013.
Bild:Rstudio Arkitekter
Tanken hur området som idag benämns som Partille Port skulle se ut färdigbyggt enligt en ritning från 2013.

PARTILLE | 2013 togs första spadtaget när kommunens alla förskoleklasser samlades för att börja bygga Partille Arena. Nu är det snart dags att ta de sista spadtagen till Partille Port. Ett jätteprojekt som snart gått i mål.

 

När projektet Partille Port började planeras för drygt tretton år sedan var tanken att området skulle vara färdigt i början av 2020-talet. Konjunkturen och pandemin har försenat området men nu ser det ut som att sista delen av området, Menigo-tomten, är klar för att börja bebyggas för inflyttning under 2027.

Först ut på området var Partille Arena som invigdes 2016 och därefter har Coophuset invigts, senast det nya huset där Lidl precis slagit upp sina portar och inom kort det stora bostadshuset rakt framför Partille Arena. Det byggs även ett bostadshus nedanför Partillebo vid Justin Bäver. Simhallskvarteret börjar byggas i början av 2024 och sist ut blir det stora området som Menigo har haft som lager precis invid Säveån.

Svenska Hus har fått i uppdrag att bygga området och har påbörjat ett stadsutvecklingsprojekt i Partille centrum som omfattar en omvandling av en industri- och logistikfastighet till bostäder. Fastigheten kommer att rymma cirka 800 nya bostäder och en levande bottenvåning med restauranger, kaféer och butiker.

Fyra Arkitektbyråer sitter just nu och skissar på olika förslag som kommer att vara klart 2025. Därefter planeras byggstart med beräknad inflyttning sent 2027. Området är det sista av Partille Port som började byggas i december 2013 när alla förskoleelever i kommunen tog de första spadtagen till Partille Arena. Ungefär åtta år efter i ursprungsplanen är man idag och de som var med och grävde som femåringar 2013 kommer att vara redo för att flytta in i de sista husen när de precis har tagit studenten.

Var du med och satte spaden i jorden som elev eller lärare 2013?
Hör gärna av dig till denny.bagenholm@lokalpressen.se

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.