9 tips för att sova svalt i sommar


Helene Bjurberg 2022-07-18

Bild:Freepik

Äntligen är sommarvärmen här! Men med sol och värme kommer ofta svettiga nätter och svårigheter att sova. Här är bästa knepen för hur du sänker temperaturen i sovrummet och får en bättre nattsömn.

1. Stäng ute värmen. Motstå frestelsen att slå upp fönster och dörrar på vid gavel när det blir varmt. Håll istället alltid stängt dagtid då temperaturen är högre ute än inne och öppna bara upp kvällstid när gradtalet sjunkit.

2. Fixa korsdrag. Vill du undvika att ha fönster och balkongdörr öppen när du sover? Fixa ett rejält korsdrag på kvällen när temperaturen gått ner ute och du fortfarande är vaken och kan ha koll så att ingen obehörig kommer in.

3. Dra för. Låt gardiner, persienner och markiser skydda sovrummet från solens varma strålar. Bryr du dig inte alls om vad grannarna tänker och tycker kan det hjälpa att tejpa upp aluminiumfolie på utsidan av fönstren. Folien reflekterar bort solens strålar från din bostad så att du får en behagligare inomhustemperatur.

4. Fläkta. Leta upp din gamla takfläkt på vinden och montera upp den. Även om 80-talsinredning börjar bli het igen så kommer den inte få temperaturen i ditt sovrum att stiga. Men inte heller att sjunka. Däremot ger cirkulerande luft en behagligare känsla än stillastående. Har du ingen takfläkt kvar fungerar det naturligtvis bra även med golv- eller bordsmodeller.

5. Gör din egen AC. Ställ ett fat med isbitar eller häng ett fuktigt lakan mellan din sängplats och en fläkt. Vattenavdunstningen från isen alternativt lakanet kommer sänka temperaturen på luften i fläktens riktning och ge dig en svalare miljö.

6. Se över alla värmekällor. Stäng av värmealstrande elektronik som datorer och tv-apparater. Tänk på att det gäller även apparater i stand by-läge.

7. Byt värme mot kyla. Har du en luftvärmepump installerad hemma kan du ofta ställa om den på kyla istället för värme. Det kostar en slant, men det kanske det är värt för att rädda sömnen under de varmaste nätterna?

8. Portabel kylanläggning. För några tusenlappar kan du få en mobil luftkonditionering som inte behöver monteras med utomhusdel utan där istället varmluften förs bort via en slang som kan dras ut genom exempelvis en dörr, ett fönster eller en ventil.

9. Fungerar inget av ovanstående? Byt din mjuka sängplats mot några svala nätter på badrumsgolvet och trösta dig med att vintern snart är här igen.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_eu

Till alla Lokalpressens läsare, njut av semestern, smörj er ordentligt och glöm inte följa Lokalpressen på hemsidan, Facebook, Instagram och Twitter. Den enda tidningen med DINA lokala nyheter helt gratis i brevlådan, på webben, i telefonen, i appen och sociala medier hela sommaren.


Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.