Regionkval med uppåt hundra seglare på Aspen


Jonas Bengtsson 2022-09-04

Till regionskvalet kommer seglare från hela västra Sverige, allt från norra Bohuslän till Halland.
Bild:Privat
Till regionskvalet kommer seglare från hela västra Sverige, allt från norra Bohuslän till Halland.

LERUM | I helgen genomförs västkustens andra regionkval i jolleklassen Optimist på Aspen. Lerums segelsällskap (Less) är arrangör. Årets första regionskval seglades i juni i Långedrag och då deltog mer än 60 optimistseglare.

Nu har turen kommit till Less att ordna det andra kvalet av två där det förväntas delta mellan 60 – 100 optimistseglare, med de allra flest i åldrarna 11 – 14 år.

– Det är häftigt att så många deltar. I de flesta andra regioner brukar det vara kanske 20 – 40 stycken på tävlingarna. Men den största seglargruppen i Sverige finns här på västkusten, säger Less-ordföranden Calle Cederbom.

Klassen Optimist är den första båt man ofta börjar segla med i sin seglingskarriär och regionkvalen är grunden inför att ungdomarna kommande år ska få möjlighet att få delta på rikskval på nationell nivå. Rikskvalen som sker på nationell nivå är de som sen utgör uttagningen till representationslagen för Sverige gällande deltagande seglare till NM, EM och VM. För att få delta på rikskval måste man ha genomfört minst ett regionskval.

I REGIONKVALET PÅ Aspen nu den 3 – 4 september kommer det att köras tre race på lördagen och tre på söndagen varav de tävlande får räkna bort sitt sämsta race. När intervjun genomfördes trodde Calle Cederbom att arrangörsklubben skulle ha med ett tiotal seglare på Aspen.

Läs mer i tidningen >>>


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.