Göteborg ber Lerum om hjälp med att ta emot fler flyktingar


Aron Mikael Sik 2023-08-12

INte aktuellt att ta emot fler flyktingar i Lerums kommun.
Bild:Denny Bågenholm
INte aktuellt att ta emot fler flyktingar i Lerums kommun.

LERUM | I slutet av juli gick ett brev ut till regionens 48 kommuner med en vädjan om att hjälpa Göteborg Stad med att ta emot flyktingar.

 

Brevet var delvis formulerat som ett ”erbjudande” vilket har fått politiker i Lerums kommun att reagera.
– Jag kan inte annat än att tolka detta som att Göteborgs stad vill avskriva sig ansvaret för flyktingmottagandet. Det vore en olycklig utveckling, alla behöver ta sitt ansvar, säger kommunstyrelsens ordförande Viktor Lundblad (M).

Brevet som skickats från stadsledningskontoret i Göteborg innehåller en förfrågan om att hjälpa Göteborgs Stad med att ta emot fler flyktingar än man redan anvisats. Det är länsstyrelsen som bestämmer det antal flyktingar som kommunerna är skyldiga att ta emot, vilket reglerar av den så kallade bosättningslagen som dåvarande S-regeringen drev igenom 2016. Den innebär kommunerna måste ta gemensamt ansvar för de flyktingar som kommer till Sverige.
– Vi måste hjälpas åt och vi tar vi ansvar för de flyktingar vi blir anvisade. Vi drar vårt strå till stacken. Det är därför inte aktuellt att vi ska ta emot andra kommuners flyktingar då dessa fördelas proportionerligt. Det är vi överens om i majoriteten, fortsätter Lundblad.

Det är det rödgröna styret i Göteborg med kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius i spetsen, som ligger bakom förfrågan i brevet. Han hänvisar till den integrationsskuld som staden dras med, och betonar den historiskt oproportionerliga flyktingmottagande som rått i regionen.
– Vi har haft decennier av ojämlikt mottagande i Sverige, det var ju därför man införde bosättningslagen. Inte sällan var det så att välbärgade kommuner inte tog emot flyktingar och det är bland annat det som ligger till grund för de integrationsproblem som vi nu ser i Göteborg, där man alltid har tagit ett stort ansvar för mottagandet, säger han.

Läs mer i tidningen >>>

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.