FBC Lerum siktar på kvalplatsen till SSL


Jonas Bengtsson 2022-01-13

<div class=\
Bild:Christoffer Sturesson

FBC Lerums herrtränare Ricard Carlsson är ny för säsongen. Efter tolv matcher är hans lag sjua i den allsvenska tabellen, tre poäng ifrån den sista kvalplatsen till SSL. På lördag möter man Örebro på bortaplan. Samma dag spelar klubbens damlag hemma i Lerum arena klockan 14 mot Kärra i division 1.LERUM | FBC Lerum är ett av många lag som slåss om de fyra kvalplatserna till SSL. Med tio omgångar kvar finns målet inom räckhåll – men då krävs en lyckosam vår. "Klubben vill absolut upp till SSL, men målet nu är att ta sig till kval", säger tränaren Ricard Carlsson.


Allsvenskan Södra är igång igen efter jul- och nyårsuppehållet. FBC Lerum var bara sekunder ifrån att få en knallstart på det nya året, men i stället för tre blev det bara en poäng från målfyrverkeriet som slutade 4–4 i Innebandyhallen i Ljungby efter en sen kvittering från hemmalaget Lagan IBK.

– Det var inledningsvis en väldigt tillbakadragen match för vi visste att Lagan spelar otroligt lågt och bjuder på väldigt lite. Så min tanke var att vi inte skulle bjuda tillbaks för att i stället spela väldigt säkert och stabilt till en början. Så det var väldigt få målchanser i början, säger FBC-tränaren Ricard Carlsson.

Skottstatistiken var blygsamma 12–12 efter de två första perioderna samtidigt som Lagan var effektivast och i ledning med 2–0 inför den tredje och sista perioden.

– De satte ett mål i powerplay, vilket vi inte lyckades med när vi fick vår första chans. Och så missade vi våra lägen, eller rättare sagt gjorde deras målvakt några monsterräddningar, säger Ricard Carlsson som sa åt sina mannar att trycka på mer och mer för att komma tillbaka in i matchen.

I tredje perioden kom också utdelningen till slut. Fredrik Bäckman reducerade i minut 46, följt av mål från lagkamraterna Ludvig Gustafsson och Joel Ekström vilket gjorde att FBC Lerum helt plötsligt övertagit ledningen med fem minuter kvar att spela. Men bara 20 sekunder därefter hade Lagan kvitterat.

Med drygt två minuter kvar att spela satte poängkungen Fredrik Bäckman (12 mål + 20 assist totalt) sitt andra mål för dagen och det började lukta Lerumsvinst då FBC gått upp i en 4–3-ledning.

– Kul att se att Fredrik Bäckman ligger i toppen av poängligan. Han har gjort det bra den här säsongen, offensivt är han väldigt oberäknelig och finurlig, säger Ricard Carlsson som även berömmer backen Marcus Burman som ”gjort det otroligt bra i det defensiva arbetet”.

Även debutanten Fabian Lakander (född 2003) fick beröm av tränaren, precis som Felix Eriksson (född 2004) som fått speltid tidigare men inte startat i Allsvenskan innan.

– Vi har yngsta truppen i båda allsvenskorna, jag vet inte den exakta snittåldern men den är väl inte långt ifrån 20. Vi har en spelare som är 30 år och en 28, resten är födda -01, -02, -03 eller -04. Det är en väldigt ung och talangfull trupp som kommer behöva lite mer erfarenhet, men det får de genom att spela nu vilket är jättebra, säger Ricard och fortsätter:

– Tyvärr är truppen ganska tunn och när det som nu varit lite småskador och sjukdomar med de coronaregler som gäller så kan det bli lite tunt ibland, men det är en väldigt talangfull och duktig trupp vi har att jobba med.

Avslutningen av matchen då? Jo, Lagan fick in en kvittering till 4–4 på frislag med 19 sekunder kvar att spela. Förlängningen på fem minuter slutade därefter mållös.

Surt att tappa segern i slutet?

– Jo, det tycker jag. Även om de länge var i ledning så hade vi ganska bra koll och jag tycker att vi var bättre större delen av matchen för successivt så trycker vi ned dem. Leder man i slutet är det alltid surt att tappa det, det var en hyfsat jämn match men jag tycker vi var värda tre poäng. Vi hade många spelare borta på grund av sjukdomar och skador, så trots ett stukat lag gjorde vi det bra.

Efter 12 av 22 spelade omgångar ligger nu FBC Lerum på plats sju i tabellen – tre poäng bakom Ricard Carlssons gamla klubb Lindås Rasta IBK som är fyra och innehar den sista SSL-kvalplatsen.

Du är ny för säsongen, hur har första tiden i Lerum varit?

– Jag tycker att man kommit in i det bra. Det är ett bra gäng att få träna med många unga och villiga spelare som vill lära sig. Så jag tycker att allt gått bra och jag trivs bra, sen har resultaten varit lite upp och ner. Vi hade väl lite större förhoppningar inför säsongen och vi är inte där vi vill ännu. För vi siktar på en kvalplats men plats fyra är ju inte långt ifrån oss, säger Carlsson som har spelat en säsong i högsta ligan – på den tiden som SSL hette Elitserien.

Och dit hoppas Ricard Carlsson få återkomma med FBC Lerum som gärna vill ta sig upp för första gången till innebandyns finrum.

– Jo, klubben vill absolut till SSL. Nu har det dessutom skapats ett aktiebolag i klubben där elitverksamheten ska ligga. Så det jobbas både mot eliten samtidigt som bredden ska bevaras. Så klubben vill absolut upp till SSL, det är en målsättning som sattes innan jag kom hit. Men målet nu är att ta sig till kval för att kunna ge det en chans.

Hur ser du på möjligheterna att komma topp fyra?

– Även om vi hoppats vara närmare så är vi inte många poäng ifrån en kvalplats, så möjligheten finns där. Hittar vi en formtopp och vinner de jämna matcherna framöver så har vi en väldigt bra chans. Utöver topp tre-lagen och botten två är det en väldigt jämn serie så väldigt mycket kan hända och det gäller att hitta en liten formtopp under våren eller ha lite tur i några matcher så kan man vara uppe på fjärdeplatsen.

Tipsa en vän     Skriv utJohn Scotts partille

Improve

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.