Poppis barnteater på turné


Hanna Uhlin 2023-02-24

Ulla Sandin och Kent Vickell spelar i ”Mamma Mu bland kråkor och tigrar”.
Bild:Håkan Klamas
Ulla Sandin och Kent Vickell spelar i ”Mamma Mu bland kråkor och tigrar”.

KULTUR & NÖJE | Teater CAT har många strängar på sin lyra. På senare år har teaterbolaget satsat allt mer på barnteater och föreställningarna spelas nästan alltid för utsålda salonger. Nu  i helgen kommer förställningen ”Mamma Mu bland kråkor och tigrar” till Kulturum.

– Barnen ska känna sig sedda och roade, säger Ulla Sandin från teater CAT.


 

Teaterföretaget CAT (Comedy Art Theatre) sätter upp allt från mordgåtor och spökvandringar till tidsresor och historiska gestaltningar och spelar omkring 500–900 föreställningar per år. På senare tid har CAT satsat stort på barnteater och turnerat runt med föreställningar för den yngre publiken.

Vana barnboksläsare känner igen plotten: Findus fyller år och Pettson ska baka pannkakstårta, men mjölet är slut och den uppfinningsrike Pettson får ta till både metspön och gardiner för att ro i land med kalaset. Föreställningen bygger på Sven Nordqvists bok med samma namn och biljetterna går åt som smör i solsken.

– Det märks att det finns ett stort sug efter barnteater, speciellt nu efter corona. Barnen får en annan upplevelse som är här och nu istället för att sitta framför en skärm. Det brukar bli mer eller mindre utsålt och nu finns det bara ett fåtal biljetter kvar till föreställningarna på Dergårdsteatern, säger Ulla Sandin som spelar Mamma Mu och har producerat föreställningen om Pettson.

Den 25 februari, kommer CAT till Kulturum med ”Mamma Mu bland kråkor och tigrar”. Förställningen om Mamma Mu är en dramatisering av några av berättelserna i boken ”Mamma Mu och Kråkan” av Jujja och Tomas Wieslander. Här får publiken åka tigertåg, leka vipppå-rumpan-affär’n och höra om när Kråkan flög till djungeln och såg ett pommes frites.

Teatersällskapet planerar att spela Mamma Mu på både Dergårdsteatern och Råda Rum den 2 respektive 21 april. I båda föreställningarna är sång och musik ett viktigt inslag. Showerna är familjevänliga men riktar sig främst till barn mellan 2 – 9 år. Därför är förställningarna aldrig längre än 50 minuter.

– Musiken är viktig, barnen känner igen låtarna. Det är meningen att man ska ha lite behållning av det som vuxen också, men förställningarna är ju anpassade till barn som inte orkar sitta stilla så länge. Efteråt ser vi alltid till att barnen får ta kort med skådespelarna. Det betyder mycket för många barn, berättar Ulla Sandin.

Vad krävs för att göra bra barnteater?
– Det ska vara lustfyllt för barnen, så man får hålla uppe tempot och interagera med dem. Barnen ska känna att de är med och känner sig sedda. Och så ska man göra något som är lite småspännande. Ibland kan det vara något lite skrämmande, men på ett barns nivå då såklart.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv utAnnons

Egen annonsera b

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.